Архива вести
                   

СПОРТОМ ДО ЈЕДНАКИХ МОГУЋНОСТИ

25. новембар 2020.

Медвеђа - У кабинету председника општине Медвеђа је јуче одржан састанак са представницима Спортског клуба „Арена” из Лесковца.

Зоран Станковић, тренер мушког тима спортског клуба „Арена“, и Тања Цветковић, која тренира и води женски део клуба, су истакли како би желели да укључе децу и омладину са сметњама у развоју из Медвеђе у бављење спортом.

„Циљ нашег друштва, који постоји већ 12 година, је да заједничким снагама утичемо на свест људи ка разбијању баријера које прате особе са инвалидитетом, јер спорт је један од најбољих инклузивних система који можемо спровести”, истакао је тренер Зоран Станковић.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, је изразио спремност да пружи помоћ особама из удружења са посебним потребама „Срце за децу” из Медвеђе, како би се и они укључили и евентуално учествовали на овогодишњој олимпијади, која ће се одржати у складу са ситуацијом и мерама које су на снази.

„Овакви догађаји су важни зато што представљају један од начина инклузије особа са инвалидитетом у друштво. Није потребно понављати да смо сви исти и да сви имамо исте потребе, али је неопходно да се те потребе прилагоде особама са инвалидитетом  у физичком или психичком развоју”, казао је Арсић. 

Специјална Олимпијада је 2002. године започела свој рад као спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности. Тада је започет рад на пројектима Инклузивних (енг.Унифиед) спортова који су од вишеструког значаја како за младе са посебним потребама, тако и за оне из редовне популације.

2004. године се јавила потреба за формирањем првих клубова за децу и омладину са посебним потребама, те Специјална Олимпијада Србије добија своје прве чланове, који скупа чине Савез који окупља спортске клубове за особе са интелектуалном ометеношћу. Спортски клуб „Арена” из Лесковца је члан Савеза од 2008. године, а иза себе има велики број освојених медаља и одличја на такмичењима Специјалне олимпијаде, које се одржавају широм света.

Извор: Радио Медвеђа и Координационо тело