Архива вести
                   

СПОМЕН-ПЛОЧА ВОЂАМА И ВОЈВОДАМА ЈАБЛАНИЧКО-ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА

24. јун 2019.

Медвеђа – У знак сећања на један век, 102 године од Јабланичко-Топличког устанка, општина Медвеђа, Општински одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 Медвеђа и захвални народ Горње Јабланице подигли су спомен-плочу организаторима и вођама овог устанка, војводама Милинку и Тошку Влаховићу.

Спомен-плочу су открили председник општине Медвеђа, Небојша Арсић и председник Републичког одбора Удружења савеза потомака ратника Србије 1912-1920, Љубомир Марковић који је доделио захвалницу Небојши Арсићу и Споменицу Организацији Савеза потомака ратника у Медвеђи.

Венце су положили представници општине Медвеђа, на челу са председником Небојшом Арсићем, председник Општинског одбора Савеза потомака, Светислав Миловановића са члановима удружења, начелник Јабланичког округа, Милош Ћирић са сарадницима, а затим и представници Републичког, окружног, градских и општинских одбора Удружења савеза потомака ратника Србије, из Београда, Ниша, Лесковца, Врања, Прокупља, Пожаревца, Лебана, Бојника и Власотинца.

 “Све што је део нашег народа, епско и историјско наслеђе, све што је заветни стих, наша генетска, историјска и митска матрица, сви наши преци, су се у Јабланичко-Топличком устанку као водиља, прелила у онај део срца који бије и добија бој. Ови пали борци нису бранили само територију, већ Србију као симбол слободе. Та слобода постала је завет, који смо дужни да чувамо и предамо нашим потомцима”, истакао је у свом говору председник општине Медвеђа.

Арсић је поручио да окупатора данас нема и да не смеју дозволити да се икада овакав злочин над српским становништвом понови, јер, када свој народ браните, не чините то оружјем само.

 “Оружје којим се бранимо може бити и песма, књига, писмо и језик, очување вере, а наравно и сећање на све оне који су живот дали за слободу, на све храбре и поносне пале борце”, додао је Арсић.

На самом крају изведен је краћи драмски приказ представе „Јунаци гвозденог пука“ Културног центра Медвеђе, чиме је и завршена свечаност.

Извор: Југмедиа и Координационо тело