Архива вести
                   

СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РОМА У СРБИЈИ БИТНО ЗА ЊЕН УЛАЗАК У ЕУ

24. септембар 2018.

Београд – Шеф Операције Делегације ЕУ у Србији Николас Бизел изјавио је данас да је социјално укључивање Рома од посебне важности за процес прикључивања Србије Европској унији. Бизел је рекао да је ЕУ свесна да су Роми највећа етничка група у Европи, а да су највише дискриминисани, али је циљ ЕУ да унапреди њихов положај и у земљама које приступају Унији. Европска унија обезбедила је четири милиона евра за програм подршке инклузији Рома оснаживање локалних заједница за инклузију Рома у Србији, а 11 општина и градова данас су потписали уговоре о плановима за уређење ромских насеља, што ће допринети укључивању те мањинске заједнице. Део новца за подршку озакоњењу стамбених објеката, изради урбанистичких планова и техничке документације за подстандардна ромска насеља обезбедиће општине и градови који су победили на конкурсу који је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО).

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић казао је да је циљ да ромске заједнице у локалним самоуправама буду препознате као равноправан партнер.

"С друге стране желимо да обезбедимо да се ромска заједница сама организује како би могла сама да искаже и дефинише све оне проблеме које има", рекао је Станичић и додао да проблем укључивања Рома није изражен само у 11 општина које су добиле средства.

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Стана Божовић најавила је да то министарство прави нови акциони план за 2019. годину којим ће бити допринето побољшању положаја Рома у Србији.

"Више од 70 одсто ромског становништва живи у неформалним насељима. То је оно што морамо да мењамо. Недопустиво је данас и за Србију и ЕУ да немају пијаћу воду и канализациони систем", рекла је Божовић. Општине које су добиле средства за пројекте укључивања Рома у локалне заједнице су Кучево, Беочин, Бач, Лесковац, Куршумлија, Врњачка Бања, Бујановац, Сомбор, Пећинци, Лебане и Сурдулица.

Извор: Бета и Координационо тело