Архива вести
                   

SOCIAL IMPACT AWARD (SIA) – ТАКМИЧЕЊЕ СТУДЕНАТА У СОЦИЈАЛНОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

15. април 2016.

Social Impact Award (SIA) је такмичење идеја студената који желе да изврше социјалну или еколошку промену на конструктиван начин. Циљ такмичења је промовисање знања и праксе друштвеног предузетништва међу студентима. Друштвено предузетништво је креативна, предузетничка акција, фокусирана на друштвени или еколошки проблем.

Програм нуди свим учесницима низ бесплатних радионица кроз које добијају подршку за развој идеја и стицање нових знања, као и прилику да се упознају са локалном заједницом друштвених предузетника. Social Impact Award нуди прилику студентима да са својом идејом конкуришу за једну од четири (4) награде и добију додатну подршку, почетни капитал, простор за рад и менторски програм.

Награда је намењена студентима који желе да реше неки друштвено-еколошки проблем на иновативан начин кроз пројекте, иницијативе или организације. Организације могу да решавају проблем који се односи на велики број тема, као на пример смањење сиромаштва, бригу о здрављу, образовање, екологију, енергију, информационе технологије, људска права, друштвену једнакост итд.

Идеје могу бити поднете у оквиру цивилног сектора (невладина организација, удружење, иницијатива, неформална група грађана), као и у оквиру приватног сектора као друштвено предузеће, нпр. покретна кухиња за бескућнике, нови концепт у образовању, веб сајт за организовање комшилука за радне акције или нешто сасвим ново и другачије. Битно је да идеја има за циљ решавање неког друштвеног или еколошког проблема.

Примере пројекта који су до сада улазили у ужи круг такмичења можете погледати у књизи инспирације. http://socialimpactaward.rs/knjiga-inspiracije/

Конкурс за пројекат Social Impact Award 2016 траје до 24. априла 2016. године. Пријаве можете послати путем адресе socialimpactaward.rs/prijava-za-konkurs.

Пре отварања конкурса се одржава пет (5) радионица у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. На овим радионицама сви заинтересовани ће имати прилику да сазнају више о друштвеном предузетништву и да искусе различите фазе развијања једне друштвено-предузетничке идеје. Присуство на радионицама није услов за аплицирање на конкурс, али вам присуство може помоћи да боље одговорите захтевима конкурса.Проглашење осам (8) тимова који улазе у финале биће одржано 17. маја 2016. године у Културном Центру Реx у Јеврејској 16 у Београду.

Финалисти добијају програм инкубације у трајању од три (3) месеца, а након тога, у септембру, Social Impact Award Србија ће доделити четири (4) награде. Три (3) награде се састоје од 1.500 ЕУР почетног капитала, менторске подршке и пута на међународну конференцију у Бечу. Новац ће бити пребациван у ратама, у зависности од испуњења постављених циљева. Четврта награда ће бити додељена кроз гласање заједнице, а састојаће се од пута на међународну конференцију у Бечу и менторске подршке.

Више информација о конкурсу потражите на socialimpactaward.rs

Извор: Social Impact Award (SIA) у Србији и Координационо тело