Архива вести
                   

СНЕЖАНА МИШИЋ: УЧЕНИЦИ НЕ ЗНАЈУ КОМЕ ДА СЕ ОБРАТЕ КАД УПАДНУ У ЗАМКУ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА

13. мај 2022.

Бујановац – Београд -  Око 80 одсто средњошколаца је доживело или доживи неки вид вршњачког насиља, укључујући и дигитално насиље, каже Снежана Мишић, педагошкиња у Средњој школи “Свети Сава” у Бујановцу.

Са појавом интернета и развојем друштвених мрежа коришћење дигиталне технологије носи одређене ризике, а на питање да ли су и колико са тим ризицима упознати средњошколци, педагошкиња Мишић каже да ученици препознају насиље и ризике, али да не знају како да одговоре и како  да се заштите.

Злоупотреба личних података и фотографија, њихово дељење или манипулација фотографијама и неким другим приватним садржајем ученика само су, како каже, неки од облика испољавања дигиталног насиља.

„Све су то замке у које ученици могу несвесно упасти. Као битно издвојило се то што нису препознали коме да се обрате када упадну у замку дигиталног насиља због чега смо се и одлучили да путем информативних радионица и едукацијом о механизмима заштите код ученика подигнемо свест о могућим злоупотребама“,  каже она.

Мишић додаје да размена порука или фотографија за младе може да делује као безазлено флертовање или забава, али у ситуацији када је неко изложен и злоупотребљен, то може да има озбиљне друштвене и правне последице.

„Ученик изложен дигиталном насиљу се осећа депресивно, размишља шта ће и како ће родитељи и околина да реагују, осећа се угрожено и не зна како да изађе из такве ситуације. Зато је важно да сви знају да имају коме да се обрате, јер школа има механизме да реагује у таквој ситуацији“, истиче Мишић.

Информативне радионице, укључивање организација цивилног друштва, обука наставника и разговор са ученицима о потенцијалним опасностима на интернету и последицама насиља, само су неки од механизама заштите средњошколаца.

„Важно је да се о овоме едукују сви и родитељи и деца и наставници, јер не смемо бити неми посматрачи било ког вида насиља. Нарочито је важно да деца дигитално насиље не схвате као шалу“, закључује педагошкиња.

Извор: Бујановачке, Координационо тело