Архива вести
                   

СМОТРА РОМА ЈУГА СРБИЈЕ

17. септембар 2008.

Седма смотра културних достигнућа Рома Јабланичког и Пчињског округа одржана је 17. септембра у Медвеђи.
Ову културну манифестацију подржали су, поред домаћина и општине Врање, Лесковац, Бојник, Босилеград, Владичин Хан, Власотинце и Сурдулица, а организовао је Савез друштва Рома Пчињског и Јабланичког округа.
На смотри је учествовало десетак културно-уметничких друштава и осам дувачких оркестара. У Галерији Дома културе у Медвеђи отворена је изложба фотографија “Музичке среће-дах људи", аутора Пабла Фернандеза Алвареза, фоторепортера из Швајцарске.
Организатор смотре, Савез друштва Рома Пчињског и Јабланичког округа , са седиштем у Сурдулици, основан је 2002. године, као организација Рома која обухвата 13 удружења-друштава Рома из 13 општина ова два региона.
Савез окупља организације Рома са примарним циљем свеукупног побољшања друштвеног статуса Рома у свим сферама живота, са посебном пажњом на културу, образовање, становње, запошљавање, социјалну и здравствену заштиту. Савез је потпуно укључен у активности повезане са “Декадом инклузије Рома 2005-2015”, у вези са чим је донео и усвојио Платформу за реализацију конкретних мера предвиђених акционим плановима за унапређење положаја припадника ромске националне мањине.
Савез је активно радно и организовано учешће културно-уметничких друштава Рома на многобројним међународним фестивалима у иностранству. На Светском фестивалу Рома у Пољској, освојено је треће место у конкуренцији тридесет шест држава, на Балканском фестивалу Рома у Бугарској, друго место и на Фестивалу Рома у Москви, прво место у кореографији "Коштана-Врање"