Архива вести
                   

СЛОВЕНЦИ ТРАЖЕ РАДНИКЕ ИЗ СРБИЈЕ НА САЈМОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА У БЕОГРАДУ И НИШУ

18. септембар 2019.

Завод Републике Словеније за запошљавање организоваће 19. и 26. септембра сајмове запошљавања у Београду и Нишу, на којима ће послове понудити скоро 30 словеначких послодаваца.

То је резултат Споразума између Влада Словеније и Србије о запошљавању држављана Србије у Словенији чије је спровођење стартовало почетком овог месеца, као и Протокола о спроводењу тог споразума.

Ти сајмови биће могућност да се они који траже посао, а живе у Србији, сретну са послодавцима из Словеније и на тај начин се директно повежу.

Сајам у Београду биће организован 19. септембра у Сава центру од 12 до 20 часова. Сајам у Нишу одржаће се 26. септембра у Спортском центру Чаир од 12 до 20 часова.

Предузећа која учествују ове године објавила су више од 4.500 слободних радних места, што показује колико је велико интересовање и потреба за запошљавањем у одређеним привредним делатностим, наводи се у саопштењу словеначког завода.

Међу компанијама које ће учествовати на сајму су Крка, Лек, УКЦ Љубљана, Ревоз, концерн Колектор, Спар Словенија, Пословни систем Меркатор итд.

На сајмовима у Београду и Нишу биће присутни и представници два завода за запошљавање, а од којих ће сви заинтересовани моћи да добију више информација о билатералном споразуму Србије и Словеније.

За све посетиоце биће организована и краћа предавања током којих ће бити представљени услови за рад и животни услови у Словенији.

Иначе, међудржавни споразум о запошљавању држављана Србије у Словенији доноси организованији и уређенији начин посредовања и запошљавања радника по узору на запослење радника из БИХ, што значи већу правну сигурност радника, наводи се у саопштењу.

Поступак избора радника почеће на иницијативу словеначког послодавца, који ће Заводу Републике Словеније за запошљавање пријавити слободно радно место, док ће се обавештење о њему и избор кандидата обављати у Србији. Издавање радне дозволе затражиће словенацки послодавац, који ће такође покрити трошкове поступка издавања дозволе.

Радна дозвола ће бити издата на три године уз могућност продужења, а боравишну дозволу ће радници морати да добију посебно. Прошле године, словеначки завод за запошљавање издао је више од 9.900 сагласности за запослење и радних дозвола српским држављанима, и то представља четвртину свих издатих дозвола и сагласности.

Највише их се запошљава у делатности саобраћаја и складиштења, грађевинарства и у прерађивачким делатностима.

Држављани Србије су се прошле године у Словенији запошљавали првенствено као возачи тешких камиона и тегљача, вариоци, електроинсталатери, алатничари, зидари, кувари и тесари. Словеначки послодавци су ове године најчешће тражили раднике за једноставне послове у прерађивачкој делатности, чистаче, послужитеље, возаче тешких камиона, зидаре, конобаре, продавце, завариваче...

На најављеним сајмовима ће, поред руководства Завода и сарадника који раде у области запошљавања странаца у Словенији и сарадње с послодавцима, учествовати и представници словеначког Министарства за рад и Директората за тржиште рада и запошљавање.

Детаљније информације о излагачима који учествују на сајму могу се наћи на сајту

http://www.posaousloveniji.rs.

Извор: Танјуг, Пословно јутро и Координационо тело