Архива вести
                   

СЛОБОДАН ДРАШКОВИЋ ЧЕТВРТИ ПУТ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

7. јун 2008.

У вишенационалној Медвеђи, и поред бојкота Нове Србије и Г17 плус, изабрано ново руководство
Лесковац, Медвеђа - На конститутивној седници СО Медвеђа, која је завршена касно прекјуче, за председника општине изабран је просветни радник Слободан Драшковић, а председница СО је Наташа Филић, обоје из коалиције Група грађана - ДС. За њих се изјаснио 21 од 35 одборника локалног парламента, док су избор бојкотовали одборници Г17 плус и Нове Србије.
Коалиција, коју је предводио Слободан Драшковић, иначе, годинама најпопуларнии политичар у Медвеђи, десет је годинаје председник општине и по томе је апсолутни рекордер на југу Србије - освојила је 14 од 35 одборничких места у локалном парламенту. - Наставићемо започето, јер је добро познато да годинама не раде фабрике чије су централе ван општине и то је невоља која нас стално притиска. Сада је најважније да је успешно обављена приватизација рудника Леце и да ће наредних месеци до посла доћи око 300 рудара и других радника - каже Драшковић. У Медвеђи одлуком СО, свим инвеститорима обезбеђени повољни услови за градњу фабрика и мањих индустријских објеката. Између осталог, ослобођени су и бројних комуланих такси, а добијају и повољне локације, али ни то није било довољно да се привуку улагачи из развијенијих средина. Овде се припрема и више занимљивих програма, али су свесни да могу једино да их реализују уз помоћ Републике, која је и минулих година, па и деценија, била једина моторна снага, али то, нажалост, није ублажило вишедеценијско сиромаштво.
Новоизабрани председник Слободан Драшковић најављује да ће наредних година бити активиран део запуштених имања у планинској забити. Идеју да се у неким селима отворе етноцентри, односно центри за одмор и рекерацију, али није могуће остварити без помоћи Републике.
Недавно је шабачко предузеће „Фармаком МБ“ за нешто више од 771 милион динара, односно 9,4 милиона евра, што је, у ствари, била почетна цена, купило рудник олова, злата и цинка Леце и ускоро креће производња. У Медвеђи, као и ранијих година, и сада се надају да ће Леце постати нова-стара узданица привредног развоја и да ће бити заустављен суноврат овога краја. Због вишедеценијске неразвијености, миграција становништва из Медвеђе била је и остала актуелна тема. На то подсећају и натписи о продаји кућа исписани и на српском и албанском језику. Сеоба је, иначе, двосмерна - Албанци одлазе на Косово и Метохију, где лако долазе до посла, а Срби и Црногорци, који напуштају завичај, нови дом готово искључиво граде у Лесковцу, Нишу и Београду.
На зачељу у Србији
У Медвеђи и 44 насеља живи 14.000 становника. Од 113 општина у Републици, Медвеђа је по развијености на 110. месту. Национални доходак по глави становника износи око 27 одсто републичког просека, а зарада је 75 одсто нижа од просека других делова Србије.
Подела одборничких столица
Скупштина општине Медвеђа има 35 одборника. Коалицији Група грађана - ДС припало је 14, Г17 плус - осам, Новој Србији три, Српској радикалној странци два, док су две албанске партије освојиле три, односно пет одборничких мандата. Ниједног одборника у СО Медвеђа нема СПС и СДС што се сматра великим изненађењем.