Архива вести
                   

ШКОЛА ЗА ПРИМЕР, СРПСКИ И АЛБАНСКИ ЂАЦИ НАЈБОЉИ ДРУГОВИ

13. децембар 2017.

Медвеђа - У општини Медвеђа вековима заједно живе Срби и Албанци. Добри међунационални односи негују се од малих ногу, а прави пример за то је основна школа у Сијаринској бањи.

Шекљзен Саити и Игор Цветковић ученици су осмог разреда основне школе у Сијаринској бањи и сваки дан су заједно у школи у којој нема подела. Српска и албанска деца једноставно овде не живе и не уче једни поред других, већ једни са другима.

„Ово ми је најбољи друг, дружимо се и не свађамо се", каже ученик осмог разреда Игор Цветковић.

И Шкељзен Саити каже да му је Игор најбољи друг, а омиљени предмет му је физичко.

Када неко у ову школу дође са стране, не може да примети да се ради о мултиетничкој средини. Албански ученици перфектно говоре српски. Матерњи језик имају четири пута недељно, српски три, а уче и руски.

„Ништа није тешко, учимо са наставницом, помаже нам, објашњава и разумемо скоро све", наводи ученица осмог разреда Арбанета Баљај.

Каже и да лектиру понекад читају на српском.

„Деца се друже међу собом, не мрзе један другог, то нам је најбитније. Сарађујемо фино и ми наставници и деца", каже наставник албанског језика Рамадан Бехљуји.

Руководство школе и оптшине Медвеђа  супоносни на односе у овој школи која може да послужи као пример целој Србији.

И ученици и професори ову образовну установу доживљавају као своју, заједно празнују, заједно славе и решавају проблеме. Сви се надају да ће ускоро почети и реконструкција овог објекта, јер то заслужује школа која је основана пре скоро 120 година.

„Управо се ради пројектно техничка документација и у наредној години ће кренути реконструкција средствима канцеларија за управљање јавним улагањима", најављује председник општине Медвеђа Небојша Арсић.

„Деца су везана једна за друге и кад је слава и кад је Дан школе и нема никаквих проблема, нити ће их бити", каже директор школе Синиша Станковић.

Главни проблем општине Медвеђа је исељавање. Основну школу у Сијаринској бањи  је до 1999. године похађало  чак 600 ученика. Данас Бања има мање од 300 становника, а школа са истуреним одељењима има 60 ђака.

Они који су овде остали да живе окренути су будућности и заједничком животу. То је предуслов развоја. Због тога се морају створити услови да се деца не исељавају.  

Извор: РТС и Координационо тело