Архива вести
                   

ШКОЛА У КОЈОЈ НЕ ПОСТОЈИ ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

14. јун 2018.

Медвеђа - Основна школа „Сијаринска бања” у истоименом месту, које се налази на територији општине Медвеђа, прави је пример мултиетничке средине, јер се у њој школски другови бирају на основу заједничких склоности, без обзира на националну и верску припадност.

Школу, која је основана пре скоро 120 година, некада је похађало и по 600 ученика. Међутим, данас школа, укључујући и њена истурена одељења, има укупно 66 ђака албанске, ромске и српске националности.

Ђацима школе је, осим националности, све остало заједничко, јер деле зборницу, учионице, клупе, креде, табле, двориште, игралиште, па чак и мале ђачке муке.

Синиша Станковић, директор школе, каже да је мали број деце у школи недостатак, али и велика предност, јер свако дете познају као своје, знају из какве породице долази, познају му карактер, прате његово понашање и могу да примете да ли је склоно било каквој врсти насиља или конфликта.

 „Најпре се обави разговор са педагогом, следећи корак је опомена, односно претња да ћемо их пребацити у другу школу, што они не воле, јер не желе да оду одавде. Албанци тада дају „бесу,“ која за њих представља чврсто обећање које не смеју да прекрше, док Срби дају своју часну реч”, каже директор Станковић.

Захваљујући донацији амбасаде САД у Србији, ученици ове школе сваке године одлазе у мултиетнички камп, где директор и наставници школе са ученицима проводе 24 сата дневно, што им пружа могућност да свако дете још боље упознају.

Недавно су ученици ове школе скупили новац и направили кош у Равној бањи, где ће њихови сшколски другови, Срби, Албанци и Роми, свакодневно играти за исти тим, за другарство.

Извор: Југмедиа и Координационо тело