Архива вести
                   

СКГО: ЖИВОТНА СРЕДИНА, ОД ПОЛИТИКЕ ДО ИМПЛЕМЕНТАЦИЈЕ

11. април 2019.

Београд, Медвеђа – Министарство заштите животне средине и Стална конференција градова и општина (СКГО) су уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, организовали заједничку конференцију под називом “Поглавље 27-животна средина: од политике до имплементације”, која је одржана у београдском Сава Центру.

Ова активност се реализује у оквиру програма “Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ-друга фаза”, коју подржава Влада Шведске, а учешће на конференцији испред локалне самоуправе у Медвеђи, узео је председник општине, Небојша Арсић.

Примена закона и решења у области екологије, имплементација у домену заштите животне средине биће тежак процес, он је дугорочан, али и позитиван, и сигурно ће имати срећан крај, рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу, Бранко Ружић.

„То није само поглавље, говоримо пре свега о томе како живимо и како желимо да живимо наше животе. Да ли поседујемо еколошку свест, какав ваздух удишемо, какву воду конзумирамо. Важни су партнери и активности. Ако немате људе, новац вам много не помаже”, истакао је Ружић

Додао је да је важно имати капацитете за даљи рад на пројектима и да ће зато значајно да релаксирати критеријуме за ново запошљавање.

“Људски ресурси за значајне пројекте основ су сврсисходног управљања политикама, кадровима и финансијама“, рекао је Ружић.

Амбасадор Шведске у Србији, Јан Лундин сагласан је са оценом да је по среди дугорочан и позитиван процес који ће имати срећан крај.

„То је процес пун разговора и дебате, некад у складу са политиком, а некад упркос политици. Треба користити знање које постоји. Ми у Шведској имамо већ искуство и прошли смо кроз оно што ви сад пролазите. И ми желимо да поделимо наша искуства са вама.“, истакао је Лундин.

Када је реч о уклањању чврстог отпада, Лундин сматра да Србија треба да буде привлачна за туристе и да „није лепо нешто што се налази поред пута, попут дивљих депонија“.

Каже да је велики изазов на локалној администрацији, да су потребни људи, а некад и чисто техничка решења.

Генерални секретар СКГО, Ђорђе Станичић истакао је да представља организацију која окупља све локалне самоуправе у Србији.

„Потребно је, одговорити захтеву времена. Жеља нам је да видимо на који начин може да се имплементира све што се тиче локалне самоуправе у контексту поглавља 27.“, напоменуо је Станичић.

Извор: Југмедиа и Координацино тело