Архива вести
                   

СИТУАЦИЈА У ОПШТИНАМА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА СТАБИЛНА, ОЦЕНИЛО ПРЕДСЕДНИШТВО КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА

29. март 2018.

Београд - Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић оценио је да је ситуација у овим општинама, као и у протеклој години, стабилна, без политичких испада или нарушавања безбедности.

Он је констатовао да су разговори представника локалних самоуправа и државних органа на том подручју свакодневни, а да се тензије са Косова и Метохије претходних дана нису пренеле на југ Србије. Станковић је истакао да  aлбански представници локалних власти у општинама Прешево и Бујановац у потпуности поштују законе и правне норме државе Србије.

Председник општине Прешево, Шћиприм Арифи, рекао је да се на становнике тог подручја, као ни на локалну власт, нису одразила догађања у Косовској Митровици.

„Важније нам је да причамо о нерешеним проблемима, него о односима Србије и Косова. Ми смо још таоци нерешених питања између Србије и Косова,“ нагласио је Арифи и напоменуо да је за Албанце у Прешеву најважније решавање питања суда у том граду, обезбеђење здраве пијаће воде и побољшање људских права.

Арифи је указао и на дугогодишњи проблем затвореног малограничног прелаза, Миратовац-Лојане, са Македонијом, што је за становнике општине Прешево од великог значаја.

„Република Србија је учинила све како би тај прелаз био отворен. Србија се залаже за позитивно решење тог питања“, објаснио је Станковић.

Председник општине Бујановац, Шаип Камбери, рекао је да не верује да ће се дешавања из Косовске Митровице пренети на југ Србије.

Он је, међутим, упозорио и на, како их је окарактерисао, "забрињавајуће изјаве" председника Републике Српске, Милорада Додика.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, рекао је да је ситуација у тој општини стабилна, као и да је сарадња Срба и Албанаца на највишем нивоу.

„Ми не делимо проблеме општине на два дела, они су за све нас исти. Потребна су нам нова радна места за младе и боље коришћење природних богатстава које имамо“, истакао је Арсић.

Извор: Координационо тело, РТВ, Фонет