Архива вести
                   

СИЈАРИНСКА БАЊА И МЕДВЕЂА У ЕМИСИЈИ „ПРЕЛО У НАШЕМ СОКАКУ“

18. март 2019.

Медвеђа – У емисији "Прело у нашем сокаку", своје обичаје, традицију и туристичке потенцијале, представио је Јабланички округ, општина Медвеђа. Кроз породични магазин забавно-музичког карактера, уметници, спортисти, фолкораши, гуслари, кувари, туризмолози и многи други, кроз три сата трајања емисије, приближили су лепоте и богатства овог краја. Водитељ, Урош Давидовић је разговарао и са председником општине Медвеђа, Небојшом Арсићем.

 „Бог је био издашан кад је делио природна богатства тако да је Медвеђа што се тиче њих сигурно једна од водећих општина у Србији“ рекао је Арсић.

У овом крају постоји чак деветнаест различитих извора, на само једном километру квадратном и да су све те воде потпуно, биохемијски различите воде.

„Поред тога имамо и јединствени гејзир у континенталном делу Европе који је права атракција заједно са бушотином Б4 гејзиром који иде у висину од 50 метара и термоминералном водом од седамдесет и осамстепени”, обајшњава Арсић.

Поред Сијаринске бање ту је и Леце, рудник злата, олова и цинка који запошљава четиристо тридесет радника,још из времена Римљана, који датира још изхиљаду и петсто година. Постоје трагови и у средњем веку, између тринаестог и петнаестог века када су Саси експлоатисали рудник.

„Имамо и оникс,полудраги камен, ахат и још многи други који такоше спадају у ред природних богатстава наше општине. А наши људи су наше највеће богатство. Сваки путник добронамерник ће код нас бити дочекан са гостопримством. Поносни смо на наше комшијске односе са Албанцима. Ми у Медвеши ћивимо складно и не делимо проблеме на српске и албанске већ су они заједнички. Поред Албанаца, имамо и Роме и што се тиче мултиетничности то је добар пример праксе“, истакао је Арсић.

Увек расположени домаћин, Урош, имао је прилику да разговара и са замеником председника општине, Гораном Ивановићем.

„Рудник Леце је можда најбогатији рудник са златом оловом и цинком. На јаловишту се налазе велике количине злата које су у ранијим годинама приликом прерађивања руде одлазиле у јаловишта а до дан данас нико то није успео да експлоатише па мислим да ће од данашњег дана“, рекао је Ивановић.

„То је велико богатство за општину Медвеђу јер ту је као што је председник рекао ради око 450 људи то је велика ствар за нашу општину.У Медвеђи су осим рудника Сијаринска бања која има такође доста упослених радника, то је исто наш највећи драгуљ и наш највеће богатство које општина Медвеђа има на територији општине“, истакао је Ивановић.

Извор: ТВ „Happy“ и Координационо тело