Архива вести
                   

ШЕФ МИСИЈЕ ОЕБС ПОЗВАО МАЊИНЕ ДА УЧЕСТВУЈУ НА ПОПИСУ

23. септембар 2022.

Бујановац -  Београд -  Шеф Мисије ОЕБС у Србији, Јан Брату, позвао је све грађане Србије да учествују у предстојећем попису становништва. У позиву је посебно нагласио значај пописа за националне мањине.

„ Број припадника националне мањине, утврђен пописом, одређује на пример ниво финансирања националних савета мањина, који имају за циљ очување културног идентитета одређене заједнице“, поручио је Брату.

Шеф  Мисије ОЕБС у Србији нарочито се ангажовао за учешће Албанаца на предстојећем попису и крајем маја је са тим циљем посетио Бујановац. Тада је обелодањено да грађанима неће бити потребна лична документа да би били пописани.

„Изјашњавање о етничкој припадности је на добровољној основи, што је у складу са стандардима ОЕБС-а о самоидентификовању као кључном принципу основних људских права. Како стоји у Копенхагенском документу из 1990. године: „припадност националној мањини је питање личног избора и не може бити последица због остваривања овог избора“, истиче Брату.

Додао је да као и код других аспеката пописа становништва, подаци о етничкој припадности остају потпуно анонимни, тако да ова изјава у потпуности зависи од ваше спремности да се самоидентификујете.

„Ако грађани помогну властима да имају тачну слику о становништву, различите услуге за школе, болнице, ватрогасне јединице и друге области опште инфраструктуре могу се боље испланирати и прилагодити потребама ваших заједница и ваших општина“, каже Брату.

По његовим речима, попис је веома важан алат за државу да креира јавне политике и услуге засноване на структури становништва.

„Зато охрабрујем ваше учешће и сарадњу са пописивачима, као и са институцијама које спроводе овај процес“,  закључио је шеф ОЕБС-а у Србији.

Попис ће се у Србији спроводити од 1. до 31. Октобра.

Извор: Бујановачке, Координационо тело