Архива вести
                   

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ: ЗАДОВОЉНИ СМО РЕЗУЛТАТИМА ПОСТИГНУТИМ НА ЈУГУ СРБИЈЕ

5. децембар 2017.

Бујановац  - Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је у Бујановцу да су односи Србије и Европске уније у „веома повољном" периоду јер је „одређени број корака" већ предузет у приближавању Србије Унији.

Фабрици је после састанка са председником Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зораном Станковићем казао да су регионална стабилност, сарадња и економски развој важни за ЕУ.

„Мој основни посао на овој функцији је помоћ Србији да се приближи Унији, а крајњи циљ је да Србија постане чланица ЕУ. Унија инвестира 200 милиона евра годишње како би помогла процес приступања и јако смо задовољни резултатима на југу Србије где имамо одређени број успешних пројеката у области образовања, здравства и економије", казао је Фабрици.

Он је оценио да је отварање Одељења суботичког Економског факултета у Бујановцу пример како ЕУ може да помогне просвету, социјалну интеграцију и економски раст.

„Приступање Унији је будућност Србије и ми ћемо дуплирати све наше напоре како бисмо убрзали те процесе", изјавио је Фабрици и најавио да ће 2018. године почети спровођење програма ЕУ-ПРО за који ће моћи да конкуришу локалне самоуправе јужно од Београда.

Председник Координационог тела, Зоран Станковић казао је да је међународна заједница инвестирала око 35 милиона евра у Прешево, Бујановац и Медвеђу, а преко Координационог тела инвестирано је још 60 милиона евра у инфраструктурне пројекте.

Он је навео да су у оквиру пројеката финансираних уз помоћ ЕУ, отворени одељење суботичког Економског факултета у Бујановцу и породилиште у Прешеву, као и да је покренут програм да основци Албанци уче српски језик.

„Помоћ ЕУ је потребна за реализацију пројеката побољшања економских услова у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, и рада на реализацији програма од седам тачака који је на предлог албанских партија из тих општина, Влада Републике Србије усвојила 2013. године", казао је Станковић.

Извор: Југмедиа, Бета и Координационо тело