Архива вести
                   

„САЗНАЈ И РАЗАЗНАЈ“: НАСТАВЉА СЕ МЕДИЈСКО ОПИСМЕЊАВАЊЕ БУЈАНОВЧАНА

31. октобар 2019.

Бујановац – Радионица о медијској писмености „Сазнај и разазнај“, коју спроводи америчка организација „ИРЕКС“ са циљем да обучи пре свега младе како да препознају манипилацију и разликују дезинформацију од чињенице, одржана је по други пут у Бујановцу.

Полазници обуке одржане у Америчком кутку у Дому културе били су студенти, средњошколци, представници омладине локалних политичких странака и активисти невладиних организација.

Сертификовани тренери, новинари Јетон Исмаили и Скендер Саћипи, на конкретним примерима су показали методе препознавања дезинформација, утицај на људе пласирањем одређене вести и друге облике различитих садржаја који карактеришу појам медија.

„Драго ми је да млади људи у Бујановцу имају интересовање за медијско образовање. Они су велики корисници информација тако да њихово знање у овој области мора бити унапређено“, рекао је Јетон Исмаили.

Сличног мишљења је и Скендер Саћипи, који сматра да је крајње време да се медијска писменост  уведе као предмет у школама.

„Задовољан сам што смо и ми у Бујановцу имали прилике да сазнамо нешто више о медијима, посебно онлајн медијима. Драго ми је што је оваква активност организована баш у Бујановцу и захваљујем се ИРЕКС-у“, каже један од учесника тренинга Блерим Исени.

По завршетку четворосатне обуке полазницима су додељени сертификати.

Програм „Сазнај и разазнај“ спроводи се уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду.

Извор: Бујановаче и Координационо тело