Архива вести
                   

„САЗНАЈ И РАЗАЗНАЈ“: МЕДИЈСКО ОПИСМЕЊАВАЊЕ БУЈАНОВЧАНА

16. октобар 2019.

Бујановац – Прва у низу радионица медијске писмености програма “Сазнај и разазнај”, коју спроводи организација „IREX“ уз подршку Амбасаде САД у Србији, одржана је у Америчком кутку у Бујановцу.

Водили су је локални тренери, Милена Станковић и Берат Идризи, а полазници су били Бујановчани разне старосне, образовне и социјалне структуре.

Према речима организатора, програм „Сазнај и разазнај” обучава грађане модерним вештинама медијске и информационе писмености, омогућава им да идентификују манипулацију, разликују дезинформације од чињеница и да на одговоран начин деле садржај.

Менаџер програма, Татјана Љубић, напомиње да је важно истаћи да „програм не подучава људе томе које медије треба да користе, већ како да делотворно и критички приступају информацијама, како да разумемо наше медијске навике и препознамо како и зашто емотивно реагујемо на наслове, слике и друге садржаје у медијима“.

„Пројекат „Сазнај и разазнај“ не говори људима шта да конзумирају, не фокусирамо се на изворе информација. Уместо тога, фокусирамо се на вештине – како разазнати информације, без обзира на њихов извор. Количина информација којој смо данас изложени је много већа него у пред-дигитално време“, река је Љубићева.

Она подсећа да информацијама приступамо кроз бројне канале, као што су телефони, традиционални медији, билборди, постери, знакови на мајицама, итд.

„Ово само по себи захтева усвајање новог низа вештина како бисмо могли да одаберемо која је информација добра. Због тога су вештине критичке конзумације медија кључне за развијање” рекла је Татјана Љубић, менаџер програма којег спроводи организација „IREX“.

О следећим радионицама „Сазнај и разазнај“ које ће се одржати у Америчком кутку у Бујановцу, можете да се информишете у Америчком кутку, који се налази у Дому културе.

Извор: Бујановачке и Координационо тело