Архива вести
                   

САВЕТНИК ПОВЕРЕНИКА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ ДЕЖУРА У БУЈАНОВЦУ

27. фебруар 2014.

Бујановац - У просторијама Канцеларије Службе бесплатне правне помоћи у Бујановцу, Карађорђа Петровића 115, и II спрат, 18. марта 2014. године дежураће саветник при институцији Повереника за заштиту равноправности.

Грађани ће бити у могућности да се обрате са конкретним питањима и притужбама које се односе на дискриминацију, али и да се боље информишу о улози и надлежностима Повереника за заштиту равноправности.

Задаци овог државног органа су спречавање свих видова, облика и случајева дискриминације, заштита равноправности физичких и правних лица у свим областима друштвених односа, надзор над применом прописа о забрани дискриминације, као и унапређивање остваривања и заштите равноправности.

Повереник за заштиту равноправности овлашћен је да спроводи поступак по притужбама у случајевима дискриминације особа или групе особа које повезује исто лично својство.

Повереник је надлежан да прима и разматра притужбе због дискриминације, даје мишљења и препоруке у конкретним случајевима дискриминације и изриче законом  утврђене мере.

Служба бесплатне правне помоћи (Служба БПП) формирана је 5. децембра 2012. године у оквиру пројекта „Бесплатна правна помоћ на југу Србије“, кога спроводе Партнери за демократске промене Србија (Партнери Србија), у сарадњи са Општином Бујановац и Адвокатском комором Ниша, а уз подршку амбасаде Велике Британије у Београду.

Кроз сарадњу са институцијом Повереника за заштиту дискриминације, пројекат настоји да додатно доприносе унапређењу приступа правди за грађане Бујановца, Прешева и околине, као и изградњи поверења и интеграцији различитих етничких група у друштвени живот на југу Србије.

Извор: Југпрес и Координационо тело