Архива вести
                   

САСТАНАК ИНСПЕКТОРА ЗА РАД, ДИРЕКТОРА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДСТАВНИКА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

27. фебруар 2015.

Врање - Отварајући састанак, Славиша Булатовић, начелник Пчињског округа, рекао је да је решавање питања рада на црно од изузетног значаја за Пчињски округ. Он се посебно осврнуо на недолазак на састанак представника града Врања и општина Прешево и Босилеград.

Директор Инспектората за рад Бојан Јоцић рекао је да је циљ састанка да се утврди како заједничким снагама све надлежне службе и локална самоуправа могу да стану на пут проблему сиве економије, у циљу циљем искорењивања рада на црно.

„Инспекција рада је прошле године променила начин рада. Осим тога што се ради по по жалбама и представкама странака, примењује се и принцип ротације, где се инспектори упућују на рад и контроле у остале округе у Србији. То је дало добре ефекте и то ћемо и даље радити. Потрудили смо се да делујемо превентивно и да указујемо послодавцима на недостатке у раду“, рекао је Јоцић.

Он је додао да су представници Инспекторат разговарали о спречавању рада на црно са већим инвеститорима, као што су то Коридори Србије, Путеви Србије и двадесетак великих грађевинских фирми.  

Дејан Ковачевић, помоћник директора, је рекао да Инспекторат не планира да делује превентивно, већ да кажњава одговорне.

„Започета је израда Националне стратегије за борбу против сиве економије. Према неким проценама, данас у Србији има око 350.000 радника на црно. Потребно је да грађевинске, саобраћајне или неке друге локалне инспскције раде у координацији са Инспекторатом рада, како бисмо заустовили рад на црно. Потребна је и подршка медија и самих грађана, који би пријављивали овакве случајеве. То би значило пријављивање радника, а самим тим и више пара у буџету Србије,“ рекао је Ковачевић.

Инспекторат је најавио да „неће имати емоција“ према послодавцима који држе раднике на црно.

Извор: ОК Радио и Координационо тело