Архива вести
                   

ШАРЧЕВИЋ: ВРТИЋИ МОГУ ДА РАДЕ ОД 11. МАЈА, НЕОПХОДНА ПОТВРДА РОДИТЕЉА ДА МОРАЈУ НА ПОСАО

29. април 2020.

Београд – У оквиру попуштања мера током ванредног стања, министар просвете, Младен Шарчевић најавио је почетак рада вртића од 11. маја, затим на који начин ће бити олакшано родитељима са децом до 12 година која крећу на посао, али и како ће се полагати мала матура и пријемни за упис на факултет.

“Целокупна релаксација мера договара се са стручњацима и према проценама, вртићи могу да почињу да раде од 11. маја. Међутим, то у првом тренутку не би требало да буде масован повратак малишана у вртиће већ само за потребе родитеља који крећу на посао у пуном капацитету то јест, на радон место”, рекао је министар просвете.

Он додаје да има око 225.000 малишана предшколског узраста и да се очекује да ће њих око 50 одсто кренути у вртић.

“Анализа струке каже да би упола мање групе биле безбедне уз обавезну дезинфекцију простора и придржавање основних безбедносних правила као што су ношење маски и рукавица када је реч о васпитачицама”, рекао је министар.

Он додаје да је за потребе вртића, школа и факултета обезбеђено пет центара за дезинфекциона и хигијенска средства и то у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Ваљеву. Како је рекао, тако ће и дистрибуција бити умногоме лакша.

Министар је рекао да се тренутно ради процена колико је васпитачица радно способно јер и међу њима има оболелих од COVID-19 или ангажованих на неким другим пословима.

Формиран је Радни тим који ће у складу са препорукама Кризног штаба утврђивати практични део споровођења мера. У овом тиму су осим представника Министарства просвете и три синдиката, министарства здравља, Министарства рада, кабинета премијерке и представника локалне самоуправе.

“Родитељи ће морати да доставе вртићима потврду послодавца да морају на посао. И то је мера како би се спречило да повратак буде масован”, рекао је министар.

У складу са истим мерама које првенствено имају за циљ безбедност и смањење ширења вируса, донета је и одлука за ђаке до 12 година, а чији су родитељи управо због њиховог узраста могли да раде од куће.

“Како се иде ка процесу укидању ванредног стања и почиње процес вараћања за посао, помоћи ћемо родитељима са децом до 12 година како не би била сама. Намеравамо да организујемо дневни боравак у школама, и према проценама то ће искористити око 30 одсто деце. Ова испомоћ родитељима такође креће од 11. маја”, рекао је Шарчевић.

Извор: Југмедиа, Блиц и Координационо тело