Архива вести
                   

ШАРЧЕВИЋ:„СВРХА УЧЕЊА НИЈЕ ДИПЛОМА ВЕЋ ПОСАО”

28. фебруар 2017.

Београд - Ускоро нас очекују нове реформе у образовању. За месец дана ће бити објављен пакет закона који треба да реформишу образовање и он обухвата законе о основама система образовања и васпитања, о предшколском, основном, и високом образовању, инспекцијском надзору и националном оквиру квалификација,“ рекао је Младен Шарчевић, Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије .

Према његовим речима, статистика говори да је један од основних проблема Србије незапосленост младих људи јер скоро половина њих нема посао, 20 одсто чека на посао годину дана, а чак 20 одсто посао и не тражи.

„Да бисмо решили проблем незапослености младих људи неопходно је да сагледамо потребе тржишта и државе. Родитељи и деца морају да се едукују и усмере на оно што тржиште тражи, а директори школа су кључ за реформу јер ће научити децу да је рад и самосталност нешто што је добро.”

Министар је оценио да је 2017. година тешка за развој, али не за и припрему онога што ће се у области образовања радити у 2018. години у којој ће, како је навео, „Министарство просвете моћи да тражи више пара из буџета.“ Шарчевић је истакао да је најважније омогућити младим људима да са 15 година имају посао и зараду, али истовремено им оставити могућност за усавршавање и даље образовање, све до доктората.

„Потребно је едуковати децу и родитеље да схвате да сврха учења није диплома већ посао,”  поручио је министар.

Он је додао да се истовремено ради на шест закона и да је идеја да све буде завршено до јуна, како би од септембра наредне школске године имали потпуно нови миље у образовању.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело