Архива вести
                   

Сарадњом до напретка југа Србије

13. новембар 2008.

Споразум о сарадњи у домену локалног економског развоја на југу Србије потписали Координационо тело за југ Србије, представници општина Бујановац, Прешево и Медвеђа и УСАИД

Тројни споразум има за циљ изградњу капацитета општина Бујановац, Прешево и Медвеђа за припремање капиталних пројеката и проналажење финансијских средстава за њихово извођење, рекао је директор УСАИД-а за Србију Мајкл Харви.

Мајкл Харви је потписао Споразум заједно са директором Координационог тела за југ Србије Ненадом Ђурђевићем и председницима општина Прешево, Бујановац и Медвеђа - Надером Садику, Шаипом Камберијем и Слободаном Драшковићем.

Ненад Ђурђевић је рекао да је Влада Републике Србије, од формирања Координационог тела до данас, уложила 64 милиона евра у развој ове три општине, и то углавном у инфраструктурне пројекте, а да су садашњи приоритети Координационог тела образовање и привреда, као и да ће ове године у Медвеђи бити отворен Економски и Правни факултет Универзитета у Нишу, а да ће се следеће године младима у Бујановцу и Прешеву пружити шанса да студирају на свом матерњем језику, чиме ће приватни сектор и локална самоуправа добити нове кадрове спремне да помогну брзом економском развитку ових општина. У вези са развојем привреде у регији, г-дин Ђурђевић је рекао да је Координационом телу било важно да се ове три општине укључе у УСАИД-ов Програм за економски развој општина, као и да је Координационо тело лобирало за то месецима.

"УСАИД ће сарађивати директно са општинама и помоћи им да препознају и израде капиталне пројекте важне за њих, како би конкурисали за добијање средстава и из фондова Европске уније и из фондова Србије", најавио је Харви.

Добра позиција региона

Директор УСАИД-а је нагласио да "треба искористити савршену позицију поред Коридора 10, који повезује југоисточну Европу", као и да је потписивање тројног споразума "гаранција да је будућност региона светла".

"УСАИД је у протекле три године у општине Бујановац, Прешево и Медвеђа у више од 300 пројеката уложио око 22 милиона долара намењених углавном изградњи инфраструктуре, као и помоћи малим и средњим предузећима", рекао је Харви.

Председник општине Бујановац Шаип Камбери, у чијој је општини отворена прва Канцеларија за економски развој, рекао је да ће "наредни корак општине, бити фромирање привредног савета који ће одредити приоритете даљег економског развоја".

Председник општине Медвеђа Слободан Драшковић је рекао да је веома битно да Медвеђа добије "део колача од МЕГА пројекта.", док је председник општине Прешево, Надер Садику, рекао да је веома задовољан потписаним споразумом и да очекује да ће Прешево бити у повољнијем положају у погледу конкурисања за разне пројекте. Канцеларије за локални економски развој, биће отворене и у општинама Прешево и Медвеђа