Архива вести
                   

Сарадње ветеринарске станице у Бујановцу и италијанске организације CRIC

9. новембар 2011.

Бујановац - Ветеринарска станица у Бујановцу је заједно са италијанском организацијом CRIC обезбедила 20 стеоних јуница сточарима у четири бујановачка села. Захваљујући сарадњи бујановачких ветеринара са поменутом организацијом, за три месеца ће још 20 првокласних јуница сименталске расе стићи у бујановачка и прешевска села. Директор станице у Бујановцу, Миодраг Милковић, је рекао да пуне три године раде са Италијанима. Ово је трећа испорука јуница до сада. Кад у фебруару буду подељене стеоне јунице, биће их укупно 120.

Досадашњим спровођењем програма са организацијом CRIC, сточарству Бујановца и Прешева поклоњено је, укључујучи и женску телад, скоро 220 нових квалитетних расплодних грла. Ветеринарска станица са Институтом за сточарство у Земуну одлучује о избору јуница. А коме ће се оне доделити решава се уз учешће амбасаде Италије у Србији. Милковић напомиње да се квалитетна грла дају углавном угледним пољопривредницима који ће водити рачуна о повећању свог стада и сарађивати са ветеринарима како би се она даље развијала. Бујановачки ветеринари се годину дана од испоруке јуница старају о њиховом здрављу, раде на вештачком осемењавању, док се сточари обавезују да јунице, као и женску телад која се у међувремену отелила, неће продавати.

Далекосежност подухвата бујановачке Ветеринарске станице може да се сагледа ако се зна да је у бујановачком и прешевском крају, који је до недавно био изразито сточарски, сточни фонд готово опустошен. Број грла у последње време  опада и за 30 одсто годишње.