Архива вести
                   

САРАДЊА СА ПЧЕЛАРИМА ИЗ КУМАНОВА

21. новембар 2016.

Бујановац – Председници бујановачког Пчеларског удружења „Полен 2012“и Удружења пољоприведних произвођача из Куманова, Зарије Митић и Момчило Трајковски, потписали су у Бујановцу меморандум о прекограничној сарадњи.

Циљ будућег партнерства је рад на заједничким пројектима са којима ће конкурисати код међународних донатора за финансијска средства.  

„Наше удружење је формирано 1996.године. Окупља ратаре, виноградаре, воћаре, ветеринаре и произвођаче хране из Куманова, Кочана, Кратова и суседних места. Сличан меморандум већ имамо са југозападним регионом Бугарске, а сарадњу смо остварили и са Словенијом. Уверен сам да ћемо, повезани на овакав начин, успети да заједнички наступимо код иностраних финансијера за реализацију заједничких пројеката, чиме ћемо још више учврстити вишегодишње везе два суседна и тако блиска подручја и народа са обе стране границе,” рекао је Трајковски након парафирања меморандума.

Пчеларско удружење „Полен 2012“, уз начелну подршку пчеларске асоцијације „Апикула“ из Несалца, општина Бујановац, планира први корак у оквиру тек успостављене прегограничне сарадње.

„Планирамо да у јануару 2017. године, уз помоћ локалне самоуправе, организујемо међународни семинар за пчеларе. Очекујемо да ће међу учесницима овог едукативног скупа бити и наше колеге из Удружења пољопривредних произвођача из Куманова,” изјавио је председник ПУ „Полен 2012“ Зарије Митић.

Пре потписивања меморандум, четворочлана делегација из Македоније и представници бујановачког пчеларског удружења посетили су општинску управу, где су са начелником за привреду и локални економски развој општине Бујановац Ружицом Анђелковић разговарали о могућим облицима сарадње.  

На састанку је било речи и о руралном развоју, као о управљању прекограничним водама и отпадом.

Извор: Бујановачке и Координационо тело