Архива вести
                   

САРАДЊА ПРЕШЕВА И ЗРЕЊАНИНА

19. фебруар 2016.

Зрењанин - Делегација општине Прешево боравила је у Зрењанину као гост градске администрације тога града. Циљ посете је био да се чланови делегације из Прешева упознају са примером добре праксе у области рада Географско-информационог система ГИС. Посета је реализована у оквиру развојног програма „Европски прогрес", а искуства Зрењанина биће уграђена у рад општине Прешево.

Град Зрењанин увео је ГИС у праксу пре пет година и од тада је систем вишеструко унапређен, тако да данас представља значајану помоћ у различитим областима урбанизма, планирања, мерења и снимања терена, као и свакодневног информисања.

„Од почетног пројекта имплементираног само на подручје индустријских зона, ГИС данас обухвата територију целог града и више различитих мапа, доступних и најширој јавности на порталу ГИС, који се налази у оквиру интернет сајта Града Зрењанина. Колегама смо показали како радимо, а након студијске посете, они су изразили уверење да ће им искуства нашег града у развоју ГИС-а корисно послужити у намери да тај пројекат заживи и у њиховој општини“, рекао је координатор ГИС центра Градске управе Миодраг Богуновић.

Средства за реализацију Програма обезбеђују Европска унија и Влада Швајцарске, као и  Влада Републике Србије, а корисницима се пружа финансијска, техничка и саветодавна подршка. Програм спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ) при Министарству финансија Републике Србије.

Извор: Данас и Координационо тело