Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - 29.11.2013.

29. новембар 2013.

Влада Републике Србије примила је писмо са захтевима Албанских политичких лидера и на њега ће у предвиђеном року бити одговорено. У писму нису изнети никакви нови детаљи па зато не можемо да коментаришемо начин на који политички лидери Албанаца комуницирају са државним органима и највишим државним званичницима. Сви захтеви албанских лидера налазе се у Извештају Владе од 7. тачака који је усвојен  04. јуна ове године и Влада је самим тим гарант да ће се о њима разговарати и договорати поштујући искључиво и једино Устав, законе и међународне конвенције. Ни више ни мање.

Албански политички лидери у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа  би требало да наставе разговорима и позивам их да то и учине како не би трпели грађани и како не би губили драгоцено време.

Сигуран сам да они веома добро знају правни поредак ове земље, као и да је држава крајње кооперативна, спртпљива и сарaдљива. Сматрам да не би требало то поверење стављати на „коцку“.

Ми смо у Влади Србије чврсто опредељени да истрајемо на путу поштовања Устава, закона и међународних конвенција о правима националних мањина. Решења се не налазе у селективном приступу испуњавања захтева једне стране не уважавајући могућности и ограничења друге стране.  Албански лидери из ових општина морају да знају да законе није  могуће селективно примењивати, јер се на тај начин дегардира правни систем што оставља озбиљне последице по све нас. Добра воља и жеља да се реше проблеми ове националне мањине јесу наш циљ и мислим да би и друга страна требало да покаже колико је одговорна према држави која улаже напор да реши питања која су сами албански лидери пред нас ставили као приоритете. Грађани ових општина морају да знају да су Координационом телу Владе Републике Србије они највећа брига. А такође, албански лидери верујем да знају да челни људи Владе Србије и ја нећемо наседати на овакве провокације.

 Уколико нечији интерес превазилази интересе људи у овим општинама онда мора да сноси одговорност  и да буде свестан чињенице да ће правни систем ове земље санкционисати такво понашање. Ово је суштински унутрашње питање Србије и сва решења се налазе у Уставу, законима и међународним конвецијама о националним мањинама, које је потребно само поштовати. 

Још једном позивам политичке лидере Албанаца да се окрену разговорима и решевању проблема грађана у ове три општине. Од нас и сада имају пружену руку.

Председник Координационог тела
Проф. Др. Зоран Станковић

У Београду, 29.11.2013. године