Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - 11.09.2018

11. септембар 2018.

Београд – Зоран Станковић,  председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, каже да је политичким представницима Албанаца из ових општина небројено пута речено да они нису тема разговора у Бриселу, као и да су они „грађани Републике Србије и да своје проблеме, као и до сада, решавају у надлежним државним органима земље у којој живе“.   

Поводом изјава политичких лидера током јучерашње конференције за новинаре у Приштини, Станковић је рекао да тешка реторика доводи у заблуду обичне људе и да је веома непопуларна.

„Када тако лако кажете да сте најдискриминисанија нација, онда сигурно знате да та тешка реторика увек упозорава на проблем и лоше квалификује државу у којој живите. Ако то за вас подразумева да би требало да имате посебан третман, онда сигурно знате да ви то у Србији имате, као и бригу државе која поштује Устав РС, законе и конвенције о правима националних мањина и улаже у те три општине и средства и напоре како би грађани што боље живели. Када кажете да би вам било негде друго боље, онда морате да будете свесни коју политичку игри играте и за кога, као и шта можете да добијете, а шта да изгубите у њој. Морате, такође, да будете свесни и како се ваше речи рефлектују код грађана Србије“, рекао је Станковић и додао да су живот и политика стални процес доношења одлука и преузимања одговорности.

„Срце једног политичара мора да буде у глави. Сваки лидер мора да води, пре свега, рачуна о грађанима и  да не подиже тензије тамо где их нема“, казао је Станковић.

„Чуо сам јуче на поменутој конференцији за новинаре од једног политичког лидера Албанаца из општине Прешево, да идеја о границама није Тачијева него Албанаца из Прешева из 1992. године. Управо сам од истог тог политичара чуо својевремено да је време да се стави тачка на приче о променама граница на Балкану и да Прешево и друге албанске општине на југу своју будућност треба да траже у оквирима Србије“, (интервју август 2016.) објаснио је Станковић

Станковић је истакао и да ће, без обзира на све, у држави Србији имати увек конструктвиног сарадника чија рука је пружена.

„Сви политички лидери из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа веома добро знају да је највећи проблем у тим општинама оно што занима обичне људе, а то је незапосленост. Координационо тело ће и даље наставити, као и до сада, да заједно са другим државним органима Републике Србије ради на побољшању услова живота и рада грђана у тим општинама “, нагалсио је Станковић.  

Председник Координационог тела истакао је да је у ове три општине југа централне Србије безбедност стабилна, да нема међунационалних и других сукоба и тензија.

Извор: Координационо тело