Архива вести
                   

Саопштење за медије, 10. јун 2009. ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИЧКЕ БАЈКЕ “ПЕЋА И ВУК” У БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ

10. јун 2009.

Након одличног пријема „Петра Пана“, прве дечје представе која је после низа година одиграна пред око 750 деце у Бујановцу и Прешеву, Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа наставља са организовањем културних и образовних садржаја за најмлађе. 
Тим поводом, Координационо тело организује представу „Пећа и вук“, у извођењу Дувачког квинтета Београдске филхармоније  у четвртак, 11. јуна, у Дому културе у Бујановцу у 10:00 часова и у Дому културе у Медвеђи у 16:00 часова.

„Два најважнија циља Координационог тела, поред економског развоја, су рад са младима и унапређење формалног и неформалног образовања. Представе за децу окупљају, едукују и радују децу без обзира на њихово етничко порекло и зато су оне једна од метода на које се Координационо тело ослања како би подстакло боље разумевање и заједничко одрастање деце свих етничких заједница. Деца нису оптерећена политиком и предрасудама и ми у њих улажемо јер су они будућност Прешева, Бујановца и Медвеђе, односно будућност Србије“, наглашава Ненад Ђурђевић, директор Службе Координационог тела.
Александар Лазић, вођа глумачке трупе „Иза кулиса“, већ је гостовао у Бујановцу и Прешеву са представом „Петар Пан“, а сада ће децу у Бујановцу и Медвеђи провести кроз посебан музички доживљај.  Лазић истиче да је изненађен пријемом дечје публике у општинама на југу Србије. „Утисак трупе „Иза кулиса“ која већ скоро деценију ради са младима је да је и у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи потребна конкретна културна политика за младе. Потези које Координационо тело сада повлачи воде управо ка томе.  Свеједно да ли су у питању представе, радионице или уметничке колоније, оне морају бити окренуте ка младима без обзира на вероисповест, националност или било које друго опредељење због којег би они могли бити дискриминисани“.

“Пећа и вук” је музичка бајка која је упознала генерације деце са светом класичне музике са циљем да развија њихов музички укус још од малих ногу. Она има забавну и едукативну улогу јер упознаје децу са разним инструментима. Сваки од инструмената квинтета представља по један лик из бајке.
Представа траје 50 минута, а циљна публика су деца узраста основне школе, као и породице. Улаз ће, у организацији Координационог тела, бити бесплатан.

Дувачки квинтет Београдске филхармоније основан је 2005. године од када доноси разноврстан репертоар публици широм региона. У протеклој години учествовали су на неколико музичких фестивала, на Међународној Трибини композитора у Београду и одржали бројне концерте и курсеве у региону. Квинтет је такође наступио у Паризу учествујући на прослави Међународног дана музике.