Архива вести
                   

САЛИУ: ЦИЉ НОВЕ ВЛАСТИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ ПРЕШЕВА, УЗ БОЉЕ ВЕЗЕ СА БЕОГРАДОМ

22. фебруар 2018.

Прешево – Нова владајућа коалиција у Прешеву, чији су носиоци Алтернатива за промене и група грађана Покрет за реформе Демократске партије Албанаца, има за циљ да покрене економски развој у општини Прешево, изјавио је председник Скупштине општине Прешево Сами Салиу.

Салиу, који је лидер Покрета за реформе ДПА, изјавио је за агенцију Бета да су у том циљу у владајућу коалицију позвана и два одборника српске листе, од којих се очекује да допринесу бољим везама са властима у Београду.

„Очекујемо да почнемо да радимо у бољем правцу него што су то до сада радиле странке које су општином Прешево управљале претходних 27 година. Приоритет за нову власт је економски развој и побољшање социјалног стања у општини Прешево, где стопа незапослености износи око 70 одсто", казао је Салиу.

Он је навео да Покрет за реформе ДПА, који је формиран око припадника Демократске партије Албанаца, који су се прошле године издвојили из те партије, неће одступати од остваривања националних интереса Албанаца, али да ће у исто време бити више енергије усмерено на бољу сарадњу са државним органима и институцијама, у чему се очекује допринос српске листе која је део владајуће коалиције.

„Ми не гледамо Србе другачије него као било које друге грађане, а прихватили смо српску листу која је подржала нашу коалицију зато што сматрамо да је нормално да и Срби, као грађани Прешева, ураде све што могу да допринесу добробити општине Прешево", рекао је Салиу.

Према његовим речима, очекује се да ће држава почети на другачији начин да гледа на општину Прешево и да ће и у Прешево почети да долазе инвестиције, које су се до сада углавном завршавале у Нишу и Лесковцу, евентуално у Врању.

Нова владајућа већина у општини Прешево озваничена је на конститутивној седници Скупштине општине, која је одржана 19. фебруара, након превремених локалних избора у тој општини, када је за председника општине изабран Шћиприм Арифи, лидер Алтернативе за промене, најмлађе странке у општини Прешево, која је формирана пре две године. Део нове владајуће коалиције у Прешеву су и два одборника са српске листе, док су у опозицији остали Демократска партија Албанаца, чији је лидер Рагми Мустафа, Партија за демократско деловање, чији је лидер Риза Халими и Демократска унија долине, чији је лидер Скендер Дестани.

Извор: Бета и Координационо тело