Архива вести
                   

САЈАМ ПРИВРЕДНОГ ПОТЕНЦИЈАЛА ПРЕШЕВА, МЕДВЕЂЕ И БУЈАНОВЦА

26. април 2013.

Београд - Министарство за регионални развој и локалну самоуправу у последње три године подржало је мала и средња предузећа у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи са више од 550 милиона динара, рекла је јуче министарка регионалног развоја Верица Калановић.

"У развој инфраструктуре уложено је више од 145 милиона динара, а основана је индустријска зона у општини Прешево која представља развојну шансу читавог југа Србије", навела је Калановић на Првом сајму инвестиционих потенцијала општина Прешево, Бујановац и Медвеђа у Привредној комори Србије.

Министарство регионалног развоја и општина Прешево планирају ове године да уложе 50 милиона динара у развој елементарне инфраструктуре, рекла је Калановић и изразила наду да ће индустријска зона у општини Прешево подстаћи нове инвестиције из земље и иностранства.

Министарка је оценила да Србија већ извесно време не представља негативну вест у свету, већ земљу са перспективом и поручила да ће инвеститори, али и општине са југа и других делова Србије имати пуну подршку владе и тог министарства у свом развоју.

"Овај сајам је место где сви они који доносе одлуке и они који су заинтересовани за улагања на једном месту желе да пруже шансу једном делу Србије и кажу ми не желимо увек да живимо од развојне помоћи, желимо праву развојну шансу", рекла је Калановцић и поручила да ће они увек у ресорном министарству имати поузданог и стабилног парнтера.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да дели оптимизам министарке Калановић зато што је бриселски споразум одлична вест која је од суштинске важности и за домаће и за стране инвеститоре, пошто, како је истакао, нема инвестиција без стабилности земље. Он је, међутим, истакао да није важан само дијалог, већ и спровођење реформи и напоменуо је да пред Србијом стоји још један велики изазов регионални развој. Дежер је рекао да је ЕУ протеклих година уложила 65 милиона евра у југ Србије и да намерава да наредних година уложи још најмање 50 милиона евра за помоћ у изградњи инфраструктуре и стимулисање образовања и пословања. Он је напоменуо да успех пословања и развоја у великој мери зависи од саме локалне заједнице и указао да је нужно искрено партнерство између владе и локалних власти, јасна визија, посебно на локалном нивоу, и транспарарентност власништва.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановца и Медвеђу Зоран Станковић истакао је значај јучерашњег сајма који, како је рекао, омогућава привредни развој југа Србије.

"Можемо и морамо да разговарамо о отварању фирми на том простору, да поново буду активне, да примају нове раднике и постижу резултате које су раније имале, али и да разговарамо да, када влада донесе препоруку да се, на пример, предузеће Гумипластика реструктуира, то не може да спречи неки дирецтор јавног предузећа, јер чцека да му налог за то изда његов партијски колега", нагласио је он.

Станковић је изразио жељу да данашњи сајам допринесе новом запошљавању на територији општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, упошљавању постојећих и нових ресурса, чиме ће допринети бољем животу грађана на југу Србије. Он је, после представљања привредне понуде општина Прешево, Медвеђа и Бујановац, рекао новинарима да је ситуација на југу Србије стабилна.

"Нема међунационалних тензија и сукоба. Ово је доказ да можемо заједничким снагама да побољшамо живот становништва на југу Србије", казао је Станковић.

Амерички амбасадор у Србији Мајк Кирби оценио је да југ Србије има шта да понудии домаћим и страним инвеститорима и да поседује велики потенцијал. Кирби је напоменуо да стране компаније доносе одлуку да ли је Србија земља која им одговара за улагања на основу више фактора, међу којима су поред стабилности и трговински споразуми са Русијом И Турском, образована радна снага и географска локација, а југ Србије је у том смислу погодан због близине Македоније и Косова.

На сајму, чији је циљ да потенцијални инвеститори и сајамски излагачи у директним разговорима размотре могуће видове сарадње, представљене  су 22 фирме, од којих је по осам било из Прешева и Бујановца и шест из Медвеђе. Након представљања привредних потенцијала општина и понуда инвестиционих потенцијала, одржан је  округли сто "Програм државне подршке малим и средњим предузећима – извори финансирања".

Извор: Танјуг