Архива вести
                   

РУСИЈА ОРГАНИЗОВАЛА, БИКОВИЋ ПОДРЖАО - СТИЖЕ ПОМОЋ ЈУГУ СРБИЈЕ

24. јули 2017.

Медвеђа - Руска хуманитарна мисија је у Русији организовала сакупљање средстава за куповину и опремање санитетског возила намењеног Дому здравља у Медвеђи. Акцију је подржала млада звезда српског и руског филма, глумац Милош Биковић.

Потешкоће у организовању транспорта лекара на територији општине Медвеђа везане су за тешку конфигурацију терена, велику разуђеност насеља, као и њихову удаљеност. Возни парк Дома здравља чини свега неколико возила, махом марке „Лада Нива 2131“ из 2008, 2009. и 2013. године, од којих два нису у возном стању, па се и не користе. Осим тога, таквим возилима није могуће превозити пацијенте у лежећем положају.

Дом здравља у Медвеђи није једина медицинска установа у овом региону, али како се медицински пунктови у Равној Бањи, Бучумету, Туларама, Лецу и Редкоцеру не снабдевају регуларно медицинским препаратима и лековима, брига о пацијентима из овог краја, поготово тежим болесницима, поверена је лекарима у Медвеђи и амбуланти у Сијаринској Бањи.

Ново санитетско возило неопходно је не само ради повећања квалитета и нивоа здравствене заштите у Медвеђи, већ је оно и животна потреба оних људи који живе у тешко доступним, удаљеним деловима општине, са неразвијеном транспортном и путном инфраструктуром.

Средства за куповину возила хитне помоћи пристигла су од грађана Русије. Основни део средстава за опремање возила добијен је је од Фонда Алишера Усманова „Уметност, наука и спорт“.

Свечана предаја возила руководству и запосленима у Дому здравља Медвеђа одржаће се 27. јула 2017. године.

Извор: Спутњик и Координационо тело