Архива вести
                   

РУДНИК ЛЕЦЕ УПЛАТИО 27 МИЛИОНА ЗА РУДНУ РЕНТУ

29. фебруар 2016.

Медвеђа - Рудник олова, цинка и злата „Леце" код Медвеђе уплатио је на име рудне ренте 27 милиона динара, што је прва уплата тог рудника за накнаду за коришћење минералне сировине од 2009. године, изјавила је компанији Лајфстон капитал (Lifestone Capital LC), која од прошле године управља рудником.

Компанија ЛЦ, са седиштем у Дубаију, преузела је управљање и финансирање рудника „Леце" од стечајног управника у априлу прошле године и од тада је уложила више од шест милиона евра.

Посао је додељен ЛЦ-у јер је био једина компанија која је понудила да исплати седам заосталих плата за свих 400 радника, у укупном износу од 1,3 милиона евра, што је и учињено.

Према наводима компаније, рудник је преузет у „лошем стању", јаме су биле потопљене, механизација неупотребљива, људство изнурено и без адекватне опреме, а еколошки проблеми захтевали су хитну реакцију. Укупан дуг за рудну ренту који сноси компанија Фармаком, у стечају, износи 422 милиона динара.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић рекао је да је судбина те општине „директно везана за судбину рудника Леце" и да се у крају одмах осетило када је фирма која управља рудником уплатила радницима све заостале плате.

Он је потврдио да је компанија ЛЦ Леце уплатила рудну ренту општини Медвеђа.

„Судбина општине Медвеђа директно је везана за судбину рудника. Пошто ту ради 400 радника, било би катастрофално када рудник не би радио. Нас занима да он ради и да стиже рудна рента. У недовољно развијеном крају какав је овај и где је привреда неразвијена, то се осети одмах", рекао је Арсић.

Извор: Бета и Координационо тело