Архива вести
                   

РУДАРИ РУДНИКА „ЛЕЦЕ“ У ШТРАЈКУ

21. jануар 2015.

Медвеђа – Око 400 рудара рудника олова, злата, цинка и сребра „Леце“ код Медвеђе ступило је јуче у генерални штрајк и затражило решење за финансијске проблеме од Владе Србије.

Радници који су пре Нове године послати на плаћени годишњи одмор, одлуку о штрајку донели су на протесном скупу испред управне зграде рудника.

„Штрајк са минималним одржавањем процеса рада трајаће док нам се не исплате октобарске и новембарске плате и не уплати здравствено осигурање како би смо могли да оверимо књижице. Рок је 15 дана. После тога ћемо тражити пријем у надлежна министарства, али и код премијера Александра Вучића, јер је стање веома алармантно. Рудник је остао без средстава за финансирање производње“, казали су председници Самосталног и Синдиката Независност Милић Маријановић и Горан Дукић.

Рудник је власништво концерна „Фармаком“ из Шапца Мирослава Богићевића, а за процес производње и исплате зарада задужено је предузеће „МБ Трејдинг Јуроп“ из истог града.

„МБ Трејдинг Јуроп“ је већ дуже време у блокади. Очекивали смо да ће се проблем решити и да ће производња почети 19. јануара, али се то није десило“, рекао је Драго Бојевић, директор.

Извор: Блиц и Координационо тело