Архива вести
                   

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У ПРЕШЕВУ И БУЈАНОВЦУ

3. август 2012.

Програм Уједињених нација – ПБИЛД, са канцеларијом у Бујановцу, ове године  наставља  један од својих програма системског развоја политике родне равноправности у локалним општинама.

Марина Бабовић, координаторка ПБИЛД програма УН за интеграције, каже да они настоје да принципе политике родне равноправности уграде у систем локалних самоуправа у Пчињском и Јабланичком округу. У фокусу  програма су новоформиране власти у шест општина, укључујући и Прешево и Бујановац, као  и град Врање. Чека се  почетак рада нових локалних скупштина и осталих органа власти. До краја године очекује се да сви локални акциони планови из области родне равноправности  буду урађени и усвојени у локалним парламентима, па и у Бујановцу и Прешеву.

“Кад о овоме говоримо, не смемо да заборавимо да радимо на подручју где је присутна  вишевековна неравноправност жена, чији се корени налазе у патријархалној структури друштва и родним стереотипима,” рекла је Сузана Антић из Одбора за људска права, наводећи да упркос напорима, у Прешеву и Бујановцу нема ни једне активне женске НВО, као ни преко потребног телефона за жртве породичног насиља.

“Mорамо много да радимо у области родне равноправности. Чека нас обука, стручно усавршавање и стицање основног знања о политици родне равноправности. Приоритети ће бити веће ангажовање жена у политичком и јавном животу и наравно побољшање економског положаја жена. Морамо да уведемо праксу примене политике родне равноправности у свим локалним политикама - у програму за пољопривреду, запошљавање родно дискриминисаних група, едукације, буџетирања локалних буџета итд. Резултата ће бити ако у рад буду укључени експерти који искрено желе да развијају политику једнаких могућности. Ми још увек нисмо урадили анализу у вези с бројем жена - одборница у локалним општинама у Пчињском округу, али по незваничним подацима, жене су поново на маргинама свих друштвених токова, па и тамо где се доносе важне одлуке и за њихов положај и живот “, рекла је Марина Бабовић.