Архива вести
                   

РОДИТЕЉИ ТРАЖЕ ОТВАРАЊЕ „ДНЕВНОГ БОРАВКА“ ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ

10. септембар 2021.

Бујановац – Београд -  Родитељи деце ометене у развоју заједно са надлежнима у локалној самоуправи и Бујнановачким, покрећу иницијативу да се за децу са сметњама у развоју отвори дневни боравак у којем би могли да се друже међусобно, уз помоћ и подршку лиценцираних и стручних лица.

Деца са сметњама у развоју са територије општине Бујановац похађају Школу за основно и средње образовање „Вуле Антић“ у Врању.

Фејзи Бећири, начелник одељења за јавне службе рекао је да локална самоуправа има у плану отварање једног таквог одељења, али и да је за то потребан посебан поступак, пре свега укључивање лиценцираних невладиних организација.

„ Могућност отварања дневног боравка постоји у просторијама Дома културе, некадашњи Економски факултет, уз прилагођавање тог простора потребама те деце и адекватног опремања, и наша размишљања иду у том правцу „,рекао је Бећири.

Према речима Габријеле Томић, саветнице за образовање у локалној самоуправи, на територији општине Бујановац има  око 80 деце са сметњама у развоју школског узраста и деца из српске заједнице похађају Школу за основно и средње образовање „Вуле Антић“ у Врању, док су деца из албанске заједнице интегрисана у редован систем образовања кроз инклузивну наставу.

„Локална самоуправа се труди да кроз разне видове помоћи олакша и деци и родитељима и последњих година је доста учињено, можда смо једна од ретких општина која пружа финансијску подршку родитељима кроз вид једнократне помоћи, поред накнаде путних трошкова“, каже Томић.

Недостатак дневног боравка је само један од проблема са којима се суочавају родитељи деце са сметњама у развоју

Милена Ташковић, мајка дванаестогодишњег дечака са Дауновим синдромом, каже, да су проблеми огромни, од недовољне подршке родитељима који брину о таквој деци, преко недовољне доступности услуга у локалној заједници за децу са сметњама у развоју.

Додаје и изостанак инклузије и непрепознавање у заједници, а за информисање каже да се своди на неформалне родитељске групе.

Готово на исте проблеме указује и Серафим Спасић из Бујановца, отац петнаестогодишњег дечака са Дауновим синдромом.

„Дневни боравак за нашу децу би био спас. Постоји могућност јер простора не мањка, нису претерано велика улагања. Деци и родитељима би се помогло. Она би се кроз игру и разне друге активности социјализовала и оспособила, имала би свој кутак. О отварању нових радних места и шта би то значило за младе људе у Бујановцу, да не говоримо“, рекао је Серафим.

Сигурно је да би отварање дневног боравка решило део проблема родитеља деце са сметњама у развоју, а они наглашавају да веће укључивање самог друштва и појединца у проблеме локалне заједнице доводи до резултата.

Извор: Бујановачке, Координационо тело