Архива вести
                   

РИЗИК ОД ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА ЗАНЕМАРЉИВ

13. новембар 2014.

Муниција са осиромашеним уранијумом је, пре више од 15 година, коришћена на пет локација код Врања, Бујановца и Прешева. Сва та подручја су деконтаминирана и са њих су уклоњени пројектили са осиромашеним уранијумом. Према извештају Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, вода, земља и биљни свет на тим подручијима су исправни.

Стручњаци Института за нуклеарне науке Винча и Војске Србије завршили су деконтаминацију земљишта у Боровцу код Бујановца 2005. године. Са скоро 5.000 квадрата уклоњено је 400 килограма земље и 59 пројектила.

Испитали су се вода, земља и биљке на тим подручијима. Институт “Драгомир Карајовић” и Винча су достављали резултате Агенцији за заштиту од јонизујућег зрачења, док се вода узимала са бунара и јавних чесама, а земља са дубине 10-15 центиметара. Показало се да су узорци исправни и закључено је да је ризик од вештачки произведених радионуклида занемарљив.

Иако у Пчињском округу постоји повећан број оболелиход малигних болести, стручњаци не потврђују да је повећање броја оболелих повезано са муницијом са осиромашеним уранијумом.

„Сматрам да бојазни нема зато што постоје многи ризикофактори који утичу на појаву оболелог становништва и повећање стопе морталитета и морбидитета од малигних болести, као што је то пушење и стрес", рекла је директорка Завода за јавно здравље у Врању Ержика Антић.

Завод за јавно здравље контролише воду са Пљачковице, која је до сада била безбедна за пиће. Испитује се и вода са 32 извора, резервоара и бунара у домаћинствима од Пљачковице до Светог Илије.

Извор: РТС и Координационо тело