Архива вести
                   

РЕПУБЛИЧКИ ОМБУДСМАН РАЗГОВАРАО СА ГРАЂАНИМА БУЈАНОВЦА

27. август 2019.

Бујановaц – Градађни Бујановца су, у оквиру акције "Дани омбудсмана", разговарали са републичким заштитником грађана, Зораном Пашалићем, коме су се највише жалили на комуналне проблеме, радне спорове и остваривање права из области пензионог осигурања, док су представници локалне самоуправе истакли проблем поштовања људских права и спорост судства.

Председник Општине Бујановац, Шаип Камбери је рекао да је један од највећих проблема са којим се грађани суочавају у тој локалној самоуправи поштовање људских права.

Како је прецизирао, један од највећих проблема је брисање грађана из јединственог бирачког списка, што је повезано са брисањем из евиденције пребивалишта.

Камбери је казао и да локална самоуправа има притужбе на спорост рада судова, наводећи као пример да је Општина Бујановац ове године платила из буџета 8,5 милиона динара за процес који је покренут 1986. године.

Он је оценио и да локална самоуправа има добру и редовну комуникацију са Републичким заштитником грађана и да очекује да ће се сарадња наставити и допринети решавању свих проблема.

Републички омбудсман, Зоран Пашалић је позвао све грађане који имају проблем са уписом у бирачке спискове да се лично обарате Канцеларији омбудсмана, "јер често преко Канцеларије тај проблем може брже да се реши него преко других институција".

"Упис у бирачке спискове је право свих грађана", рекао је Пашалић.

Он такође сматра да је сарадња Канцеларије омбудсмана и локалних власти у Бујановцу веома добра, али да увек постоји могућност за унапређење, указујући да је заштитник грађана ту да побољша комуникацију и сарадњу између републичких и локалних власти.

Преко канцеларија републичког омбудсмана у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи до сада се већ утицало на решавање више проблема као што су званична употреба језика у државним институцијама или проблеми са уџбеницима.

Пашалић је навео и да се већина грађана ових општина до сада обраћала због сличних ствари као и у свим општинама у Србији и да се те притужбе односе пре свега на рад државне управе, у великој мери на остваривање права на старосну пензију или на спорост рада судова.

"Републичком омбудсману грађани могу да се обрате за остваривање свих права која су гарантована законом", подсетио је он.

Према евиденцији Канцеларије републичког омбудсмана у Бујановцу, за десет година њеног постојања било је само 200 притужби, док се од почетка године тој канцеларији обратио 221 грађанин, а покренуто је само пет притужби.

Како је истакнуто, то је нижи просек обраћања грађана у односу на друге општине и градове са сличним бројем становника, због чега је омбудсман још једном позвао грађане да се обрате канцеларији.

Укупно, у канцеларијама републичког омбудсмана у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи је од почетка године до сад било 551 обраћање грађана, од чега у Прешеву 182, Бујановцу 221 и Медвеђи 42.

Републички заштитник грађана се састао у Бујановцу и са представницима невладиних организација, јавних предузећа и председником Националног савета Албанаца, Рагми Мустафом.

Извор: Бета и Координационо тело