Архива вести
                   

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА

23. jануар 2013.

Извор: ТВ Коперникус / НВО „Зелени кључ” из Ниша реализује пројекат  “Еко средина”, који се имплементира на територији општина Бујановац и Прешево. Оливера Милошевић, председница удружења „Зелени кључ“, је изјавила да је пројекат почео да се реализује октобра месеца, захваљујући донацији дуванске компаније “Филип Морис.“

Пројекат „Еко средина“ је усмерен на средине где има пуно произвођача дувана, а  то су обично рурални и сеоски крајеви у целој Србији. Он ће трајати три године, а прва етапа се реализује у општинама Прешево и Бујановац, односно у селима Велики Трновац, Рељан и Буштрење. У тим селима ће се радити са школском децом, којој ће се пренети концепт одрживог развоја, заштите животне средине и правилног управљења отпадом у пољопривреди и унапредиће се радна и животна средина људи који живе на тим просторима.

У школи “Мухарем Кадриу” у Великом Трновцу, коју похађа око 1000 ученика, ће бити реконструисани ВЦ-и и мокри чвор, као и у школама у селима Рељан и Буштрање.

У дворишту школе “9. Мај” у селу Рељан посађени су четинари, а деца ове школе сада имају пијаћу воду, као и воду за одржавање дворишта и опште хигијене.

Крајем јануара и почетком фебруара следи дружење са децом из ових школа путем организовања квизова, током којих ће ученици одговарати на питања водитеља квизова.

НВО “Зелени кључ” је овим пројектом желела да покаже да су сва деца у Србији иста и да животна средина треба свуда да се штити. О пројекту је сачињена публикација "Одрживи развој", која је штампана на српском и албанском језику.  Књиге су подељене свим ученицима школа у Великом Трновцу, Рељану и Буштрењу.

Имплементација пројекта у поменута три села треба да се заврши крајем фебруара.