Архива вести
                   

РАЗМИНИРАВАЊЕ ЈУГА СРБИЈЕ

30. април 2011.

На основу билатералне сарадње Норвешке и Србије, јуче је у селу Буштрања у општини Прешево почела акција разминиравања 4,3 квадратна километра сумњиве површине на југу Србије.

Емил Јеремић, регионални директор Норвешке народне помоћи, каже да у Србији постоји око 16 квадратних километара са неексплодираним касетним бомбама из периода НАТО бомбардовања. Акцијом која је почела јуче ујутру започет је трогодишњи пројекат.

„Предвиђено је да у наредне три године буду уклоњене касетне бомбе са подручја у општинама Прешево, Бујановац и Куршумлија, за шта је Влада Норвешке обезбедила 3,5 милиона евра. У акцији учествује 35 људи, а највећи број деминера је из Босне. Њих је Норвешка народна помоћ ангажовала у сарадњи са републичким Центром за разминиравање, са којим је претходно потписан меморандум о разумевању“, рекао је Јеремић.

У селу Буштрања, где је почела акција, у јулу 1999. године погинуо је један, а повређена су тројица дечака. Јеремић је додао да је Норвешка народна помоћ до сада у Србији радила на уклањању минског поља код Шида са једног квадратног километра, од јуна 2006. до октобра 2008. године.

Норвешка народна помоћ је хуманитарна организација норвешког синдикалног покрета, основана 1939. године.