Архива вести
                   

„РАЗЛИВАЛИШТЕ“ ПРЕДУЗЕТНИШТВА МЛАДИХ

21. фебруар 2020.

Организација „Разливалиште“ је настала 2014. године тако што су три млада пријатеља решила да младе људе упознају са друштвеним предузетништвом и створе охрабрујуће окружење за развој предузетништва младих. 

Организација се бави едукацијом младих и превасходно друштвеним предузетништвом – пословањем са циљем позитивног утицаја на природу и друштво.

„Све што радимо, радимо из следећих разлога: да подигнемо свест младих о моћима појединца и групе на пољу друштвених промена, учинимо знања и вештине потребне за друствено предузимање доступне свима, да стварамо заједницу људи која све ово чини могућим у нашој средини и да се на том путу добро проведемо“, каже Катарина Стевановић, чланица тима „Разливалиште”.

„Разливалиште“ је интегрални део мреже која се бави облашћу друштвеног предузетништва и едукацијом младих, у Србији и у свету и то чине кроз низ програма.

Први кораци су обухватали ораганизовање и реализацију највећег такмичења за социјално предузетништво- SOCIAL IMPACT AWARD (SIA). SIA је   „беба” „Разливалишта“.  То је био почетак развијања и дизања свести о социјалном предузетништву у Србији.

SIA је затим покренула РЗЛ Акцелератор и иницијативу #можедругачије. Акцелератор је програм подршке кроз менторства и експертизе наших сарадника, Акцелератор је дизајниран тако да пружа специјализовану подршку сваком тиму, прилагођену потребама пројекта.

„У те сврхе смо направили мрежу од 30 експерата из различитих области, као што су маркетинг, продаја, анализа тржишта, прототипирање и раднa окружења – универзитетских професора, запослених у корпорацијама и самосталних предузетника, који помажу развој шест различитих тимова кроз састанке, вебинаре и индивидуалне консултације“, објашњава Стевановић.

Не мање битни су омладински изазови UPSHIFT и Generation Unlimited које „Разливалиште“реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом у нашој земљи. Ови програми су доказали да постоје млади који могу да изнедре решења за проблеме различитих животних сфера. Идеје учесника су разноврсне: циркуларна економија у циљу смањења загађења животне средине, дигитална библиотека, културни догађаји у мултинационалним срединама који за циљ имају инклузију, осмишљавање одрживе заштите за псе луталице.

„Зато је сада сва пажња и енергија усмерена на конкурс за пројекат UPSHIFT 3 који ће се одржати средином априла у Нишу и који обухвата младе од 13 до 19 година из Нишавског округа.

Детаљне информације о програму и пријаву, старији основци и средњошколци могу наћи на Разливалиште Инстаграму и Фејсбуку”, каже Катарина Стевановић.

У „Разливалишту“се труде да кроз програме ситуацију преокрену искључиво у корист младих. Некада је ситуација таква да се млади једва чују, некада друштво оде корак даље па их саслуша, а тим „Раливалишта“се труди да направи скок у даљ и створи окружење које ће да подржава њихове идеје до реализације.

У „Разливалишту” имају и своје „цареве“.

„Желимо да славимо цареве нашег друштва. Све оне који нам доказују да може другачије. Ако познајете некога ко ради нешто изванредно лепо за своју околину, било да је то ваша наставница историје, пекар, стрина, набољи пријатељ, радник из самопослуге, љубазни возач ГСП-а…Јавите нам, поделићемо његово/њено постојање са светом”, позивају из „Разливалишта“.

„Наши   „цареви” су тамо где се креирају, а потом предузимају позитивне промене. Довољно је да покажу иницијативу. То су људи који служе за пример другима на свом локалу”, објашњава Стевановић.

Говорећи о даљим плановима, у   „Разливалишту“ кажу да су се усредсредили на младе који никада нису имали прилике да учествују у омладинским пројектима. Разлози су често неприступачност, финансијска проблематика или страх и неприхватање због расне, националне, религијске, сексуалне, полне орјентације.

„Реализујемо пројекте у свим деловима Србије како би алати за предузимљивост и знање били доступни што већем броју људи. Зато ћемо искористити ову прилику да позовемо све да нам се прикључе и поред знања искусе много више од тога, стекну нове пријатеље и подржавајуће окружење за своје идеје. „Разливалиште“ вас чека да заједно померамо границе“, потучила је Катарина Стевановић. 

Извор: http://razlivaliste.org/  и Координационо тело