Архива вести
                   

РАЗГОВОР ПОВОДОМ НЕЗАКОНИТО УНЕШЕНИХ КЊИГА

15. новембар 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић, разговарао је у Бујановцу са албанским политичким лидерима поводом незаконито унешених уџбеника са Косова и Метохије, које су пре неколико дана заплењени у ОШ "Зенеј Ајдини" у селу Рајнице код Прешева.

Станковић је рекао да је 5.060 уџбеника на албанском језику заплењено јер није постојала одговарајућа документација и да то није била полицијска акција, већ активност Основног тужилаштва у Врању.

Председник Демократске партије Албанаца, Рагми Мустафа, после састанка је рекао, да је конкретно разговарано о уџбеницима који су узети у школи у Рајинцу и да ће се то процесуирати са Координационим телом и ОЕБС-ом, и да ће ти уџбеници бити враћени ученицима.

Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу је тим поводом нагласио да се закони и прописи морају поштовати и да сви уџбеници који се употребљавају морају да прођу предвиђену процедуру преко Министарства просвете.

“Према томе, овај поступак ће бити спроведен у наредном периоду. Ми немамо ништа против да на законом прописан начин и ови уџбеници, ако испуњавају те законске услове, или ако су неки од њих одобрени у неком претходном периоду, буду стављени на употребу деци. Разговарали смо и о мрежи судова и Тужилаштва, и договорили се да одржимо разговоре са надлежним из Министарства правде који ће албанским лидерима образложити критеријуме по којима је направљена мрежа судова у Републици Србији.”

Законом прописан начин подразумева да се преко Националног савета Албанаца упути захтев који затим иде Министарству просвете који одобрава уџбенике.

Извор: Радио Б92 и Координационо тело