Архива вести
                   

РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА НА ПАПИРУ

13. март 2012.

Од тринаест председника општина и градоначелника на југу Србије, само је једна жена која је истовремено и једина председница огранка неке политичке странке.

Али то је само изузетак од правила будући да на југу Србије жена нема на местима на којима се доносе важне одлуке.

Нема их у скупштинским руководствима и кабинетима, на местима земеника председника и помоћника градоначелника и директорским местима градских предузећа. За њих, са ретким изузецима, резервисана су углавном места директора културних и образовних установа и начелница служби где се не руководи новцем.

„Требало ми је много труда и рада у својој странци да бих била изабрана на место председнице општине. Овде има велики број високообразованих мушкараца који нису хтели или нису били вољни да се ухвате у коштац са проблемима, а ја нисам бежала од обавеза.

Сматрам да сам за кратко време много урадила и да сам оправдала функцију председнице општине“, рекла је Славица Сотировић, председница новоформиране општине Врањска бања и председница огранка ДС.

Ниједан од два градоначелника на југу Србије, Лесковцу и Врању, у редовима најближих сарадника нема жену, а нема ни заменице председника скупштина.

„Ми смо имали помоћницу председника општине, али је она изабрала да буде директорка у културној установи“, објашњава председник општине Лебане Мића Станковић.

Жене у скупштини Прешева чине трећину, али их нема на важним позицијама.

„Не бих рекао да су због тога криви само мушкарци, већ и саме жене којима, чини се, недостаје борбеност“, коментарише Рагми Мустафа, први човек Прешева.

Психолошкиња Ивана Станковић сматра да је таква сутуација одраз наслеђене патријархалне традиције.

„Све је више активних и заинтересованих жена за друштвени и функционерски ангажман, али, нажалост, нема их на местима где се доносе важне одлуке и добијају само оно што им мушкарци дозволе. Моћ је јака и заводљива и мушкарци не желе да је испусте из руку“, изјвила је Станковић.