Архива вести
                   

РАДНИЦИ ИЗ ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ СЕЗОНЦИ У ВОЈВОДИНИ

23. јули 2014.

Дневница и до 2.000 динара, колико надничари могу да зараде, није довољан мотив да се проведе дан на њиви. Послови у пољу су тешки, па се међу готово 800,000 незапослених у нашој земљи, за њих одлучују само они који немају другог избора. 

Тренутно је актуелна берба вишања. Иако послодавци плаћају 13 динара по убраном килограму, а спретни радници дневно могу да уберу од 100 до 120 килограма, радници не могу да  се пронађу.

И повртари, воћари и виноградари имају озбиљних проблема са радном снагом, тако да чак и ограничавају производњу према броју „руку“ које имају на располагању.

Проблему са недостатком радне снаге „доскочило“ је неколико пољопривредника из Голубинаца, села недалеко од Инђије,  који се баве узгојем дувана.  Они су, после неколико година  неуспешног трагања за сезонцима, „ухватили везу“ са радницима из Прешева, Бујановца и Медвеђе, којима обезбеде смештај и исхрану за целу сезону радова, од маја до септембра, па и до октобра.

Током лета, за младе има посла и у граду, а према наводима омладинске задруге „Булевар“, дневнице се крећу од 1.200 динара па навише. Има понуда и за рад у кол-центрима, где млади зарађују од 20.000 до 23.000 динара месечно. Промоције се плаћају 200 динара на сат, а у свим већим градовима има понуда за рад на пумпама.

Извор: Послови и Координационо тело