Архива вести
                   

РАДИОНИЦА О ОСНОВАМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА СТАЖИСТЕ

16. децембар 2013.

Канцеларија за људска и мањинска права организовала је радионицу под називом “Основи евроинтеграција“у ЕУ инфо центру, у клубу Дома омладине. Информациони центар Европске уније је место на којем грађани могу да стекну знања о Европској унији, њеним  институцијама и односима између ЕУ и Србије.

Радионица је организована за стажисте Програма стажирања за припаднике мањинских заједница у институцијама у Репблици Србији, који већ четири године реализује Канцеларија за људска и мањинска права.

Марина Ракић, предавачица у ЕУ инфо центру, је у  циљу побољшања опште информисаности о Европској унији, са стажистима разговарала о историјату, институцијама, проширењу ЕУ и преговорима између ЕУ и Републике Србије. У оквиру последње теме, стажисти су имали прилике да се више упознају са питањима слободе кретања роба и слободе кретања радника, да сазнају више о питању правосуђа и питањима права грађана, њихових слобода и безбедности.

Један део предавања био је посвећен перспективама које  се отварају Републици Србији приступањем у Европску унију. Стажисти су стекли увид у ИПА фондове (инструмент за предприступну помоћ) који су доступни свима у Републици Србији.

За нас, стажисте, најзанимљивији део предавања је био онај који се односио на   заштиту људских и мањинских права и антидискриминационие стандарде ЕУ.  

Ова радионица је, за мене, била врло корисна зато што сам имала прилику и могућност да научим доста нових ствари о односима Европске уније и наше државе.

Арбнора Љимани

Стажисткиња у Служби Координационог тела у Београду