Архива вести
                   

ПУШТЕНА У САОБРАЋАЈ ОБНОВЉЕНА ПРУГА ВРАЊСКА БАЊА-РИСТОВАЦ

3. март 2017.

Врање - Реконструисана пруга Врањска Бања-Ристовац на железничком Коридору 10, дуга 17,7 километара, отворена је јуче у присуству премијера Александра Вучића, а на тој деоници возови ће, уместо досадашњих 50, моћи да иду и до 120 километара на сат.

Вредност радова је 10,5 милиона динара.  На том железничком правцу налазе се и друге две „јужне" деонице, чија се реконструкција такође финансира руским кредитом.

Овом догађају присуствовали су и потпредседник републичке Владе и министер грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, генерални директор „РЖД интернешенел“ Сергеј Павлов и в. д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ Душан Гарибовић.

„Почели смо да враћамо поверење грађана у српске желенице,” изјавио је Вучић на отварању реконструисане деонице пруге.  

Поменута деоница се ради  из руског кредита, а премијер се на свечаном отварању поручио руским пријатељима да две земље могу да наставе још бољу и успешнију сарадњу.

Вучић је изјавио да је са једним од највећих и најбогатијих инвеститора на свету разговарано о инвестирању у више бања у Србији, а њихова је жеља да све то као „кластер" понуде на тржиште.

„Разговарам и за Врањску бању и прекјуче сам имао важне разговоре са моћним инвеститорима и за Бујановачку, Сијаринску, Нишку и бању Звонце," рекао је Вучић у Врању.

Амбасадор Русије Александар Чепурин је изјавио да Русија и Србија треба да унапреде привредну сарадњу и да инфраструктура треба да постане један од најважнијих „кластера” сарадње две земље.

„Сарадњу треба ојачати и у области енергетике, пољопривреде, туризма и грађевинарства”, рекао је Чепурин.  

„Руске и српске железнице могу заједно да раде и ван граница Србије,“ изјавио је генерални директор компаније РЖД Интернешнал, која реализује железничке пројекте у нашој земљи, Сергеј Павлов.

„Заједничко искуство које смо стекли и темељи тог братства које смо заложили биће нам веома потребни у будућности када, како планирамо и надамо се, будемо радили и ван граница Србије”, рекао је Павлов у Врању.

„Влада Србије је дала нову енергију железничком сектору и доводи српске железнице на европску мрежу пруга,” изјавио је в.д. генералног директора Инфраструктуре железнице Србије Душан Гарибовић.

Извор: Танјуг, Политика, Блиц, Телеграф, Бујановачке и Координационо тело