Архива вести
                   

Први задатак хеликоптера „КАМОВ“ гашење пожара код Бујановца

8. август 2012.

Хеликоптер К-32, носивости пет тона воде са шесточланом посадом, од јуче се налази на нишком аеродрому „Константин Велики“ и биће спреман да до 15. септембра реагује у ванредним ситуацијама. Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Ђорђе Бабић дочекао је делегацију авијације Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Руске Федерације и најавио да би летелица могла бити одмах ангажована на гашењу пожара код Бујановца.

„Спремни смо да реагујемо у било каквој ванредној ситуацији. На путу до Ниша приметили смо два пожара и у договору са колегама из Србије спремни смо за задатак “, изјавио је по слетању на нишки аеродром капетан Сергеј Јасењски и истакао да су шумски пожари најпроблематичнији за гашење. Бабић је подсетио да сарадња са руским снагама траје већ три године.

“Руска екипа је овде превентивно али је спремна да реагује на територији целе Србије. У приправности су још две руске летелице које ће, уколико буде потребно, бити спремне да помогну у гашењу пожара на неприступачним теренима “, изјавио је Бабић и додао да због временских прилика постоји велики ризик од избијања пожара.

“Тренутно имамо мали пожар у околини Бујановца, који је локализован, али је због неприступачности терена и контаминираности касетним бомбама ризично његово догашивање. Размотрићемо све безбедносне аспекте пре него што реагујемо”, рекао је Бабић.