Архива вести
                   

ПРВИ САЈАМ ИНВЕСТИЦИОНИХ ПОТЕНЦИЈАЛА ОПШТИНА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА

23. април 2013.

Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа у сарадњи са Привредном комором Србије, 25. априла у четвртак, организују први Сајам инвестиционих потенцијала општина Прешево, Бујановац и Медвеђа. Сајам су подржале Амбасада Сједињених Америчких Држава и делегација Европске Уније у Републици Србији.

Циљ Сајма је подршка економског развоја ове три општине на југу Србије, промоција инвестиционих потенцијала као и успостављање контаката са потенцијалним, заинтересованим инвеститорима и партнерима.

Сајам ће окупити привреднике из три општине, инвеститоре из земље и иностранства, министре Владе Републике Србије, представнике министарстава и многобројне амбасадоре. Потенцијалним инвеститорима представиће се 22 фирме из три општине, и то по осам из Бујановца и Прешева и шест из Медвеђе.

„Од велике важности и значаја је да овај регион оживимо на начин да помогнемо да се покрене привреда и запосле људи“, рекао је Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. На то нас обавезује и економска ситуација у овим општинама која је веома тешка, а проценат незапослених један је од највећих у Републици Србији, истакао је Станковић.

„Постоје економски потенцијали и сада је на нама да заједно са инвеститорима из земље и иностранства покушамо да активирамо и искористимо те могућности“, рекао је Станковић и нагласио да је Координационо тело прошле године доделило 40 милиона динара бесповратних средстава малим и средњим предузећима у овим општинама што је резултирало повећањем броја радних места.

„План је да ове године доделимо 60 милиона динара бесповратних средстава привредницима. Сматрам да ћемо на овај начин, мало по мало, помоћи да се покрене привреда у овом крају, чиме ћемо допринети останку младих људи, али и стабилизацији политичких прилика у овим општинама“, сматра Станковић.

„Циљна група излагача су економски представници амбасада, представници страних и домаћих компанија, инвеститори, привредне асоцијације“, рекла је потпредседница Привредне коморе Србије, Видосава Џагић и објаснила да ће  излагачи имати прилику да у директним разговорима дођу до нових послова, партнерстава и инвеститора.

„Важан део Сајма биће и Округли сто о изворима финансирања малих и средњих предузећа, који се организује у сарадњи са Министарством финансија и привреде и Министарством регионалног развоја и локалне самоуправе“, изјавила је Џагић и поручила да је тежња организатора да Сајам прерасте у традиционалну манифестацију којом би отишли корак даље у подстицању економског развоја ове три општине.