Архива вести
                   

ПРВИ КРУГ ОБУКА ЗА УЧИТЕЉЕ И НАСТАВНИКЕ КОЈИ ПРЕДАЈУ СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У ОПШТИНАМА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА

23. април 2015.

Служба Координационог тела и Министарство просвете, науке и технолошког развоја су за учитеље и наствнике организовали први циклус обука. Учитељи и наставници који предају српски као нематерњи језик у основним школама у три општине обуке су похађали у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Нишу у периоду од 15. до 19. априла.

Од 56 учитеља и наставника српског као нематерњег језика, четвородневну обуку прошло је њих 19.  Обуке су држале професорке српског језика који се баве између осталог и методологијом предмета српски као нематерњи језик. Учитељи и наставници имали су прилику да свакодневно обука обрађују теме која се тичу организовања наставе српског као нематерњег и начинима реализације.

Први циклус обука за наставнике основних школа, део је примене препорука садржаних у „Студији о могућностима унапређења знања и учења српског као нематерњег језика у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи“,а организована је уз подршку амбасаде Велике Британије. 

Служба Координационог тела, заједно са Министарством просвете, наставиће са организовањем других активности која су препознате као важне за даље усавршавање наставника и за унапређење наставе и учења српског као нематерњег језика. Друга етапа сертификованих обука за учитеље и наставнике биће организована у Бујановцу од 7. до 10. маја. Након обука наставници ће посетити своје колеге у Војводини како би разменили искуства у вези са организацијом и реализацијом наставе овог предмета.

Извор: Координационо тело