Архива вести
                   

ПРОСЛАВА 950 ГОДИНА МАНАСТИРА ПРОХОР ПЧИЊСКИ ПОМЕРЕНА ЗА СЕПТЕМБАР

26. мај 2020.

Бујановац – Централна прослава јубилеја 950 година манастира Прохор Пчињски која је требало да буде одржана средином маја, заседањем Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, одложена је због вируса корона за 6. септембар, наводе из Епархије врањске.

Осим новог термина одржавања централне прославе, на седници Извршног одбора (ИО) за прославу јубилеја, који је заседао у манастирском Краљевом конаку у Прохору, одлучено је да о новом термину одржавања Међународног научног скупа „Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“ одлуку накнадно донесе Програмски савет Одбора.

Радове за Међународни скуп који је требао да буде одржан од 11. до 13. јуна пријавило је више од 50 истраживача из земље и иностранства.

Обележавање јубилеја требало је да буде завршено 12. новембра, на дан Светог Милутина, који је обновио манастир пре 700 година, а у међувремену су требале да буду организоване изложбе, литерарни и ликовни конкурси, промоције књига, летња школа за српску децу и омладину из дијаспоре и бројне друге активности које ће вероватно добити нови термин.

Јубилеј манастира Прохор Пчињски својим активностима обележиће и Коло српских сестара, Свеправославно друштво Св. Јустин Ћелијски и Врањски и Јустинова омладина.

Извор: Јужне вести, Бујановачке и Координационо тело