Архива вести
                   

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О БЕКИМУ ФЕХМИУ У БУЈАНОВЦУ

22. новембар 2016.

Бујановац - Новинар, публициста и преводилац Фахри Муслиу промовисао је у Бујановцу монографију „Беким Фехмиу – Одисеј Косова”.

Монографија садржи осам поглавља и почиње поглављем „Самоубиство као лични чин”. Књига садржи и бројне интервјује које је Фехмиу давао током живота.

Беким Фехмиу је светску славу стекао улогом Белог Боре у филму Саше Петровића „Скупљачи перја”, који 1967. године у Кану добио Златну палму.

Критичари седме уметности су о Бекиму Фехмиу говорили да је једини источноевропски глумац који је померио границе и снимао на западу „пробијајући гвоздену завесу све до појаве Горбачова и пада Берлинског зида”.

Глумио је на албанском, српско-хрватском, македонском, ромском, турском, шпанском, енглеском, француском и италијанском језику. Али  се увек враћао овде.

Мемоаре у којима описује свој живот од рођења 1936. у Сарајеву, преко живота на Косову до 1956, па до почетка рада у Драми Приштинског позоришта, завршио је 1985. године, али је чекао до 2001. године да их објави у књизи „Блиставо и страшно”, коју је издао „Самиздат Б92”.

Извор: Југпрес и Координационо тело.